Welkom.
Proficiat! Je bent klaar met je detox in Vila Mimosa. Er is heel wat bij komen kijken: sporten, wandelen, soms een hongergevoel, doorzetten,… Je mag trots zijn op jezelf!
Het zou heel jammer zijn om nu zonder nadenken weer te gaan eten. Je hebt veel energie en voorbereiding gestoken in het vasten, laten we dit nu ook gaan doen na het vasten!
Vragen kan je stellen in de comments onderaan de pagina’s of per mail.
Veel plezier!
Opbouw na je kuur.
Er zijn twee belangrijke richtlijnen, die je ook na het vasten best verderzet:
- Het voedingspatroon van de doorsnee persoon is te koolhydraatrijk! Je lichaam is door het vasten overgegaan van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Zet dit ook na de kuur door door zo weinig mogelijk koolhydraten te eten (neem bijvoorbeeld 1 koolhydraatmoment per dag. Let op! Suikers zijn ook koolhydraten). Het eten van teveel koolhydraten heeft het gevolg:
- een constant hoog bloedsuikergehalte, met als gevolg een constant hoge insulinespiegel
- insuline remt de vetverbranding en zorgt ervoor dat cellen vet gaan opslaan
- risico op diabetes type II (dus een verhoogd risico op hartaanval, beroerte, impotentie,…)
- overgewicht en futloos gevoel
- Bouw periodes van vasten in. We eten te vaak, we grazen en snacken voortdurend. Probeer bijvoorbeeld je ontbijt over te slaan of uit te stellen, of bouw een vastendag per week in, waarop je maximum 600 calorieën eet. De nadelen van grazen zijn:
- door ons lichaam voortdurend voeding te geven, schakelt het niet over op vetverbranding
- bovendien verbetert je insuline gevoeligheid tijdens periodes van vasten en daalt je nuchtere glucosespiegel. Dus minder kans op diabetes
- er is bewijs in de richting dat vasten BDNF verhoogt (bij muizen). Een hogere BDNF zorgt voor een beter leervermogen en geheugen, en een gelukkiger gevoel
- vasten verlaagt je IGF I spiegel. Een hoge IGF I spiegel staat in verband met verschillende soorten kanker
- Na het vasten maakt je lichaam weer meer spiermassa aan. Het kan dus zijn dat je er wat gewicht bij krijgt. Indien gewichtsverlies belangrijk voor je is, zul je de week na de kuur goed op je calorie-inname moeten letten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de oorsprong van deze calorieën.
- Zorg ervoor dat het grootste deel van je bord wordt bedekt door pure producten – en dan met name groente – maar ook fruit (kies de minst zoete varianten), bonen, knollen, bollen, noten, eieren, vlees en vis. Kies (zeker bij de laatstgenoemden) altijd voor biologisch. Liever een kleinere portie, maar wel zo puur en verantwoord mogelijk.
- Voor een goede stoelgang na de kuur is het belangrijk veel goede vezels te eten (groente en fruit). Direct na het opstaan een glas lauw water drinken, kan ook helpen. Verder kun je kiezen (vaak een goed idee) om je voedingspatroon aan te vullen met psylliumvezels. Kies voor losse vezels en niet voor capsules, let ook op de ingrediënten, alleen psyllium en eventueel inuline vezels, verder niets. Bouw het gebruik van psyllium langzaam op, start met een theelepel per dag, neem het met water of troebele appelsap in en drink daarna nog- maals een groot glas water. Zorg dat je gedurende de dag ook genoeg water drinkt.
- De spijsvertering moet weer goed op gang komen. Dit kun je stimuleren door je eten goed te kauwen, of door een appel of volle yoghurt te eten.
- Eet bewust. Natuurlijk is 20 keer op ieder hapje kauwen voor veel mensen haast niet te doen. Het andere uiterste is dat we eten terwijl we eigenlijk wat anders aan het doen zijn: autorijden, bellen, verhit discussiëren, Facebooken of computeren. Kruimels en vlekken op je toetsenbord, je kent het vast wel. Je spijsvertering kan vele malen beter zijn werk doen wanneer je daad- werkelijk aandacht besteedt aan je voeding. Het geeft rust en dat zorgt ervoor dat je lichaam je voeding optimaal kan verwerken. Dit komt je gezondheid enorm ten goede, naast het feit dat je vaak minder (én beter) eet. En écht proeft. In stilte en volop genieten 🙂
Dit schema kun je gebruiken als je behoefte hebt aan wat hulp en inspiratie. Luister goed naar je lijf en indien je behoefte hebt aan meer voeding, kies dan bijvoorbeeld voor een extra kop soep, salade, groente of vetten (bijvoorbeeld uit geitenkaas, noten, avocado en/of vette vis).
Gezonde Voeding.
Zuivel
Wij zijn het enige zoogdier dat nog melk drinkt nadat we tanden krijgen en vaste voeding gaan eten. Koemelk levert allerlei problemen op zoals darmproblemen (verslijming bijvoorbeeld, zichtbaar wanneer mensen vaak ‘verkouden’ zijn) en huidproblemen. Wanneer je drie maanden met zuivel stopt, merk je meestal pas wat zuivel met je lichaam doet. Als je toch geen yoghurt of kaas wilt missen, kies dan voor de schapen- en/of de geitenvariant, omdat deze voor ons veel beter te verteren is. Wat betreft calcium, die kan je lichaam veel makkelijker halen uit donkergroene groenten, wortelen en chiazaad!
E-nummers
E-nummers zijn door de Europese Unie-goedgekeurde additieven. Een aantal hiervan zijn prima, maar over het algemeen kun je ze beter mijden. Het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget is een fantastisch en leerrijk naslagwerk over e-nummers. Probeer ze sowieso zoveel mogelijk te omzeilen en zo puur mogelijk te kopen, koken en eten.
Vetten
- MCT olie: deze olie wordt gewonnen uit kokos- of palmolie. Je kan ermee bakken tot 160 graden of over je salade of maaltijd sprenkelen.
- Echte boter of ghee (geklaarde boter): ghee kan hogere temperaturen verdragen dan boter. Ghee verbrand op 250 graden, boter op 170 graden.
- Kokosolie: met deze olie kan je bakken tot 170 graden. Kokosolie bevat het gunstige MCT olie.
- Olijfolie (niet extra vierge!). Extra vierge olijfolie moet onverwarmd blijven, maar normale olijfolie die niet extra vierge is, is een goede bakolie, zolang je maar niet op hoog vuur bakt. Extra vierge olijfolie is nog steeds geweldig voor je, voeg het gewoon toe aan je maaltijd.
Alcohol en koffie
Drink niet meer dan één tot twee kopjes koffie per dag (van goede kwaliteit, organic en schimmelvrij) en alleen vóór het middaguur, daarna niet meer. Cafeïne kan je ‘s ochtends activeren, in de namiddag is het beter om geen oppeppende middelen meer te gebruiken.
Er wordt weleens gezegd dat één glas wijn per dag goed voor je zou zijn, maar het is en blijft alcohol natuurlijk. De vermeende voordelen van wijn wegen niet op tegen het effect van de alcohol zélf. Wanneer je wel een alcoholisch drankje wilt drinken, zorg dan dat je in ieder geval twee dagen in de week achter elkaar helemaal geen alcohol drinkt en nooit meer dan twee of drie glazen. Water tussendoor drinken is altijd goed om uitdroging te voorkomen.
Supplementen
Er zijn verschillende meningen over voedingssupplementen: heb je ze nodig of niet? Natuurlijk is ook dit een business en wordt er veel geld verdiend aan zeer inferieure producten. Toch kun je ook stellen dat de grond waarin onze voeding groeit verarmd is en de manieren van productie te wensen overlaten. Krijgen we alle voedingsstoffen nog wel binnen? Zeker in een leven vol stress en vervuiling?
Magnesium, vitamine D en vitamine B zijn zeker het overwegen waard om ze in je dagelijkse routine te integreren. Waarom? Omdat het overgrote deel van de bevolking hieraan een tekort heeft. Verder kan het geen kwaad om je routine te verrijken met antioxidanten, nutriënten en aminozuren.
Magnesium
Voldoende magnesium draagt bij aan een vermindering van moeheid en uitputting, een gezonde werking van onze spieren, botten, tanden en zenuwcellen. Ook voor onze psyche kan magnesium een belangrijk mineraal zijn! Kies voor een vorm die goed opneembaar is door je lichaam.
Vitamine D
Uit onderzoek blijkt dat ¾ van de bevolking boven de 45 jaar een tekort heeft aan vitamine D. Dit valt te verklaren door onze voeding (die slecht een heel laag niveau vitamine D bevat) en levensstijl. Natuurlijke absorptie van zonnestralen is vandaag de dag niet meer aan de orde, dus qua vitamine D blijven we afhankelijk van externe bronnen (suppletie dus)!
Vitamine B complex
Alle vitaminen B hebben elk een unieke biologische rol en eigenschap. Toch is het belangrijk om te weten dat alle typen samen werken in ons lichaam. We hebben vitamine B nodig voor ons haar, de huid, onze spijsvertering, beenderen en concentratieniveau.
Antioxidanten, nutriënten & aminozuren
Een supplement waar wij helemaal fan van zijn, omdat het veel antioxidanten, nutriënten en aminozuren bevat, is Green Power, dat je hier in onze shop kan vinden.