Schema.

Dit schema kun je gebruiken als leidraad voor het opbouwen na je kuur. Luister goed naar je lijf en indien je behoefte hebt aan meer voeding, kies dan bijvoorbeeld voor een extra kop soep, salade, groente of vetten (bijvoorbeeld uit geitenkaas, noten, avocado en/of vette vis).

Eventuele tussendoortjes (kies in eerste instantie voor water en kruidenthee en kijk of je daarna écht nog trek hebt): appel, banaan, wat nootjes (niet teveel als je bij het ontbijt ook noten hebt gegeten), rauwkost zoals cherrytomaatjes, een stuk komkommer of worteltjes.

Recepten.

Heb je een druk (werk)schema? Hou dan rekening met de maaltijden, sommige vergen wat voorbereiding en planning. Zorg dat je dingen in huis hebt, van te voren klaarmaakt of invriest.
 

Eet je geen vlees of vis? Vervang het ingrediënt dan door een bewuste keuze van natuurlijke oorsprong (tofu bijvoorbeeld).

We hebben ook een brochure met een aantal alternatieve recepten, mocht je een bepaald gerecht niet kunnen/willen gebruiken.
 

Je kan de receptenbrochure downloaden en afdrukken, of je kan de recepten per dag bekijken.

Dag 1.

Recepten

Yoghurt met noten en fruit

Vul een schaaltje met yoghurt (biologische yoghurt vanwege het positieve effect op je darmflora of geitenyoghurt omdat deze makkelijker te verteren is dan een product van koemelk). Voeg hier wat rauwe, ongezouten gemengde noten en een klein handje bosvruchten (wanneer niet in het seizoen dan uit de diepvries ) aan toe. Bestrooi eventueel met wat zaden en/of superfoods.

Full of life salade

Ingrediënten
  • 2 flinke handen gemengde salade (kies vooral donkere slasoorten)
  • Handje cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 rijpe avocado, in stukjes
  • 1/3 komkommer, in stukjes, met schil
  • Olijven (hoeveelheid naar smaak)
  • Haricots verts, gestoomd en afgekoeld (of andere groenten, bijvoorbeeld een restje broccoli, wortel, radijsjes, rauwe spinazie, et cetera
  • Paar takjes platte peterselie, fijngesneden
  • 1 ui (bosuitje in kleine ringetjes of schijfjes rode ui)
  • 1/2 rode paprika, reepjes
  • Stukjes chèvre of andere geitenkaas
  • Handje pijnboompitten
  • Handje verse basilicum of koriander
  • Scheutje olijfolie
  • Sap van 1/2 citroen
Bereidingswijze
Dit is een enorme salade met allerlei ingrediënten die je er misschien niet allemaal in wilt hebben, maar dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Stel hem samen zoals je wilt en maak er een feestje van met bijvoorbeeld: vis, bijvoorbeeld gerookte zalm, rauwe of licht gegrilde tonijn of vis uit blik, champignons (rauw of gemarineerd met olijfolie, kruiden en knoflook), artisjokharten uit blik of vers, tapenade, hummus of baba ganoush, tomaat, zelfgemaakte pesto. Het zit er natuurlijk dik in dat je deze salade niet in één keer op krijgt. Geen probleem, als je genoeg hebt gegeten, bewaar je gewoon de rest. Denk er ook aan dat je met aandacht eet. Ieder hapje 30 keer kauwen is waarschijnlijk niet zo reëel, maar je kunt wel rustiger eten dan je normaal doet en dus bewuster proeven. Dan zal je ook merken dat je sneller verzadigd bent!

Courgette curry

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 4 kleine courgettes, in heel kleine blokjes
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik of vers (ontveld)
  • Flinke hand kleine broccoliroosjes
  • 2 eetlepels garam masala (of kerriepoeder)
  • 1 theelepel komijn- poeder
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 kaneelstokje
  • Verse zeewolf voor 4 personen in stukjes gesneden
  • 1 dl geitenyoghurt
  • Zee- of himalaya zout + zwarte peper
  • Extra vierge olijfolie
  • Bosje verse koriander, gewassen en fijngehakt
  • Tamari (Japanse sojasaus zonder tarwe)
Bereidingswijze
Verhit wat olijfolie in een (flinke) wok- of koekenpan en bak de courgette op hoog vuur. Neem de courgette uit de pan en zet even apart.
Doe eventueel nog wat olijfolie in de pan en fruit de sjalotjes op middelhoog vuur en voeg dan de tomaten, broccoli, masala, komijn, knoflook, rode peper en het kaneelstokje toe. Schep om. Voeg nu de courgette weer toe en breng het mengsel op smaak met zeezout en peper. Schep vervolgens de zeewolf erdoor en schenk ten slotte de geitenyoghurt erbij. Laat dit mengsel nu een kwartiertje pruttelen op laag vuur. Schep de curry op diepe borden en garneer met verse koriander. Serveer de Tamari apart in een schaaltje zodat iedereen dit naar eigen wens kan toevoegen. Dit gerecht is heel lekker met zilvervliesrijst of in de schil gekookte aardappels!

Extra: Ochtend Stretch

Voor deze les heb je een yogamatje nodig