Vasten & Detoxen.

Onze programma’s zijn  ontworpen om je lichaam te boosten door vasten en detoxen. Maar wat is dit nu precies? Vasten en detoxen zijn twee verschillende principes, die elkaar mooi aanvullen.

Vasten
 
Vasten is een langere tijd minder of geen voeding nemen. Bij vasten eet je tussen 500 en 650 calorieën per dag. De gunstige effecten die optreden? 
  • je lichaam gaat oude cellen afbreken en recyclen
  • verlaagt het de aanmaak van IGF-1. Een hoge IGF-1 staat in verband met snellere veroudering en een verhoogde kans op kanker
  • verlaagt de bloedsuikerspiegel
  • voorkomt diabetes, hartkwalen, kanker
  • voorkomt obesitas
  • verbetert de insulinegevoeligheid
Detoxen
 
Om detoxen te begrijpen, leggen we eerst uit wat toxines zijn en vervolgens hoe we die kunnen kwijtgeraken.
 
Toxines zijn onder andere ftalaten, metalen, bosfenol, pcb’s,… Die je, vaak door je voeding, binnenkrijgt. Normaalgezien kan je lichaam ze zelf afvoeren.  Maar als er teveel toxines binnenkomen, worden ze opgeslagen rond je vetcel. Dit maakt dat de vetcel niet meer beschikbaar is voor verbranding. Bovendien verhogen toxines de vrije radicalen belasting, en dat heeft een negatief effect op je stofwisseling.
 
Vrije radicalen zijn onstabiele atomen die de cellen beschadigen en zo ziektes en veroudering in de hand werken. Ze komen vrij door toxine belasting en door stress. Antioxidanten in voeding (voeding rijk aan vitamine C, E, selenium of beta-caroteen) maken de vrije radicalen onschadelijk.
 
Om de toxines te verwijderen en de vrije radicalen uit te schakelen, is het dus belangrijk zo gezond mogelijk te eten, stress te verminderen, te bewegen en antioxidantrijk voedsel te eten. 

Onze Basisprincipes.

De detox programma’s zijn zorgvuldig uitgewerkt door een voedingsdeskundige, ondersteund door een gespecialiseerd team (natuurartsen, osteopaat). 

De programma’s zijn in Vila Mimosa al meer dan 15 jaar actief, en in die tijd ook verfijnd en bijgestuurd. Met deze principes bereiken onze gasten het snelst de beste resultaten! 

Ze steunen allemaal op een paar belangrijke principes.

Alle programma’s zijn veganistisch. We letten op de ph waarde van voeding, omdat we het lichaam willen ontzuren. Dierlijke producten zijn verzurend, en gebruiken we dus tijdens de detox niet.

Koolhydraatarm en glutenvrij: wanneer je koolhydraten eet, stijgt je bloedsuiker (glucose). Wanneer je teveel koolhydraten eet, zijn je cellen vol met glucose en kan er glucose achterblijven in je bloed. Glucose in het bloed verstopt de aders, veroorzaakt ontsteking,…
Bijna alle koolhydraten worden opgeslagen als vet. Insuline is het hormoon dat de glucose naar de vetcellen brengt. Wanneer je teveel koolhydraten eet, stijgt de insuline in je bloed. In hoge dosissen is insuline giftig, veroorzaakt celbeschadiging, kanker en atherosclerose, zenuwschade en pijn in de ledematen. Bovendien zorgt een constante hoge level van insuline ervoor dat de cellen niet meer reageren op insuline. Dat noemt insuline resisitentie en kan leiden tot diabetes type 2 en hartziekten, alzheimers etc. 
Insuline resistentie doet het lichaam geloven dat er niet genoeg glucose in de cellen opgeslagen is, en stuurt het signaal om spiermassa te gaan gebruiken om glucose te maken. Resultaat? Je verliest spiermassa en wordt dikker. In de plaats van je energiek te voelen na het eten, voel je je moe en voel je behoefte aan meer koolhydraten. Omdat je nu ook minder spieren hebt, wordt bewegen zwaar en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Een detox is de ideale manier om je lichaam te swtichen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding (ketose).

Voeding met een lage zuurtegraad: om het lichaam de kans te geven zich van opgehoopte toxines te ontdoen. Bij lage zuurtegraad denken we aan groenten, fruit, noten en zaden. Zure voeding is oa vlees, additieven, transvetten,… Gifstoffen die niet meteen afgevoerd kunnen worden worden opgeslagen in de vetcel. Dit zorgt ervoor dat je lichaam deze vetcel niet goed kan gebruiken voor energievoorziening. We blijven dan werken op een koolhydraatverbranding, en niet op vetverbranding. Daarom is het belangrijk om, door enkel pure, onbewerkte voeding te eten, het lichaam de kans te geven te ontgiften en de vetcellen weer beschikbaar te maken.

Vegan proteïne: we hebben eiwitten nodig voor heel veel functies in het lichaam. Ook tijdens het vasten zal proteïne ervoor zorgen dat je lichaam geen spiermassa afbreekt, maar vetmassa gaat gebruiken. We weten dat dierlijke producten verzurend zijn, en bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dierlijk eiwit (methionine) veroudering versnelt!

Laag in caloriën: vasten is minder eten, maar waarom? Calorierestrictie activeert autofagie, een proces waarbij het lichaam oude cellen afbreekt en recycled. Ook verlaagt het de aanmaak van IGF-1. Een hoge IGF-1 staat in verband met snellere veroudering en een verhoogde kans op kanker. Het is een oud en logisch systeem: door vasten gaat je lichaam minder energie vrijmaken voor groei en seks en gaat het de energie die er nog is gebruiken voor reparatie, zodat je weer fit en sterk bent om na de schaarste weer te kunnen jagen.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_678c

Vasten en Detoxen in Vila Mimosa.

Kies je voor de sapkuur, dan krijg je driemaal per dag verse vruchten- en groentesappen en een groentesoep. Deze sappen bevatten alle vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Omdat je lichaam tijdens het vasten geen spijsvertering hoeft te regelen, hou je meer energie over voor andere dingen. Voor de echte ‘die hards’ hebben we ook de mogelijkheid om te groentensappen-vasten.

Bij mildvasten serveren we verschillende lichte maaltijden. Je krijgt dagelijks een gezond ontbijt, een lichte lunch, een vieruursap en ‘s avonds soep van verse groenten.

Populaire Vragen.

Iedereen die 18 jaar of ouder is, en in goede gezondheid verkeert, kan aan het programma deelnemen. Twijfel je? Praat er dan eerst over met je arts.

Hoeveel gewicht je zal verliezen is voor iedereen verschillend. Het hangt af van je lengte en gewicht, je spiermassa, eventuele metabole aandoeningen,… Over het algemeen verliezen vrouwen rond de 3 kilo en mannen 4 kilo.

Om spieren te behouden of aan te maken heb je proteïnen nodig. Ben je bang spiermassa te verliezen? Voeg dan extra proteïnen toe door het gebruik van hennepzaad (staat voor je klaar in Vila Mimosa). Ook blijven bewegen is gunstig voor spierbehoud.

Als je niet teveel gewicht wil verliezen kan je extra noten toevoegen aan het programma, deze kan je krijgen op aanvraag bij Vila Mimosa.

Nee, de sportlessen zijn optioneel. Maar we raden wel aan ze te volgen, voor een beter resultaat. 

De sportlessen zijn op beginnersniveau. Er worden tijdens de sportlessen vaak tips gegeven van hoe je een oefening zwaarder kan maken.

Ja, dat mag zeker! Let goed op je lichaam en contacteer ons of je behandelend arts wanneer je vragen hebt.

We raden mensen met diabetes aan eerst te overleggen met een arts.

Neen, dat is niet nodig, maar wel optioneel. Voorafgaan aan de kuur en tijdens de kuur informeren we je over producten die je kan gebruiken.

We raden af te kuren voor 18 jaar.

Ja, dat kan. De sportlessen kunnen we eventueel een stoel voorzien om de oefeningen uit te voeren. De oefeningen op de grond kan je rechtopstaand doen. Of je kan de sportlessen vervangen door een andere vorm van beweging (zoals wandelen, fietsen,…)

Je kan het programma tot 3 weken lang volgen. Langer dan 3 weken raden we niet aan. Als je het programma opnieuw wil volgen, zorg dan dat er minstens 4 weken tussenzit.

Nee, er is geen verschil. Als je een man bent kunnen we eventueel wel grotere porties maken. 

Ja, onze programma’s zijn gluten- en lactosevrij.

Je kan gewoon medicatie of supplementen blijven slikken tijdens je detox.

Ja, onze programma’s zijn veganistisch. Enkel het opouwprogramma na de kuur niet. Daar kan je zelf de dierlijke producten wisselen door plantaardige producten.

Waarom Vitalisé Portugal?

Locatie

Unieke, eigen locatie op 10 minuten wandelen van het strand, waar enkel onze kuurgasten verblijven.

Voedingsprogramma

Meest flexibele voedingsprogramma's. Overschakelen tussen programma's is geen probleem.

Moderne Spa

Onze spa werd gebouwd in 2016 en bestaat uit 3 sauna's een relaxruimte en 4 massagekamers.

+ 20 jaar ervaring

Vitalisé Portugal werd in 1998 opgericht. We hebben dus heel wat ervaring met detoxen.