Met een speciale tomatensaus
Voor 8 personen
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes:
250 gr tempeh
1 gekookte zoete aardappel
1 ui
110 gram havermeel
2 eetlepels gemalen lijnzaad
2 eetlepels tamari
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel Provence kruiden
Zwarte peper naar smaak
Himalaya zout naar smaak
Voor de tomatensaus:
3 rijpe tomaten
1 wortel
½ rode paprika
2 uien
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
80 ml kokosmelk
4 blaadjes verse basilicum
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel mosterdzaadjes
½ theelepel nootmuskaat
Zwarte peper
Himalayazout
Bereiding:
Kook de tempeh met wat zout gedurende 5 minuten om de bittere smaak kwijt te raken.
Doe de tempeh dan in een keukenmachine, samen met gekookte zoete aardappel en de ui. Hak grof.
Doe alles in een kom.
Doe alle andere ingrediënten er bij en mix alles met de hand om de textuur te voelen. Proef een beetje van het deeg en pas, wanneer nodig, de specerijen aan.
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Vorm dan balletjes van het deeg. Het deeg mag niet aan de handen plakken, anders moet er meer havermeel toegevoegd worden.
Verwarm de oven voor op 180º C doe de balletjes voor 20 minuten de oven in.
Snijd voor de saus de tomaten, ui en een knoflookteentje fijn en de wortel en paprika in kleine blokjes.
Doe wat olijfolie in een pannetje en fruit de ui en knoflook
Voeg dan de tomaat, wortel, paprika, paprikapoeder, kurkuma, mosterdzaadjes, nootmuskaat, zwarte peper en zout. Laat 5 minuten pruttelen.
Doe de kokosmelk, erbij en doe het deksel op de pan. Breng naar een laag vuur en laat 5 minuten koken.
Doe het vuur uit en doe de basilicumblaadjes erbij. Maal met de staafmixer of keukenmachine.
Haal de gehaktballetjes door de tomatensaus en serveer op een laag quinoa.
Doe er extra tomatensaus overheen.