Untitled design

Alles wat je moet weten over supplementen tijdens het vasten

Periodiek vasten is gezond voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Van focus tot vetverbranding, af en toe minder eten kan echt wonderen doen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het slikken van supplementen tijdens het vasten?

Waarom je supplementen zou nemen tijdens het vasten

Vasten zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam zich gaan ontdoen van opgebouwd “afval”. We kunnen dit proces versnellen en optimaliseren door de juiste supplementen in te nemen. Tijdens het verbranden van vetcellen (=ketose), heeft je lichaam natuurlijk brandstof nodig om te kunnen functioneren. De oplossing? Inderdaad: supplementen.

Welke supplementen je kunnen ondersteunen

L-tyrosine: Last van de herfstblues tijdens het vasten? Dan is het een goed idee om L-tyrosine in te nemen ter ondersteuning van je schildklier. Dit aminozuur heeft een gunstig effect op je mood, stressniveau én lichaamsgewicht. Perfect voor tijdens het vasten dus! 

Probiotica: We hebben er ondertussen onze leuze van gemaakt, maar een goede gezondheid begint in je darmen. Een dosis probiotica boordevol gunstige darmbacteriën zorgt voor een goed functionerend afweersysteem, optimaal energieniveau en goede absorptie van vitaminen en mineralen uit onze voeding.

Elektrolyten: Kalium, calcium en natrium zijn hier de bekendste voorbeelden van. Elektrolyten bieden de ideale ondersteuning wanneer je lichaam in de ketose-fase zit en energie uit onze vetcellen worden gehaald. 

Water-oplosbare vitaminen: Enkel water drinken tijdens je fasting? Water-oplosbare vitaminen (vitamine B en C bijvoorbeeld) bieden je lichaam extra steun zonder je vasten te verstoren.

Deze supplementen hebben wél voeding nodig

Sommige supplementen worden beter opgenomen met een beetje voedsel in de maag. Onderstaande zijn dus geschikt voor je eetmoment.

Aminozuren: Zuren zoals L-glutamine combineer je best wel met voeding. Ze verhogen je insulinespiegel waardoor je ketoseproces flink in de war kan raken. Probeer ze te vermijden!

Omega-3, jodium, magnesium en kurkuma: Puur voor een betere opname (en het risico op maagklachten) hebben deze wondermiddeltjes een basis nodig in je lichaam.

Chroom: Dit mineraal laat je bloedsuikerspiegel dalen. Het resultaat? Je energieniveau raakt in een dip waardoor moodswings een logisch gevolg kan zijn.     

Zink en koper: Deze twee worden vaak gecombineerd in pilvorm, omdat ze elkaar kunnen ondersteunen. 

Vetoplosbare vitaminen: Vitamine D en E zijn de bekendste exemplaren van supplementen die vetoplosbaar zijn. Water is hierbij geen optie, dus neem ze altijd in tijdens je maaltijd.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post