Untitled design

Kracht in een kopje: de voordelen van bottenbouillon

De nieuwste hype in gezondheidsland? Je kopje koffie ‘s ochtends vervangen door een kopje verse bottenbouillon. Waarom? Dat zochten wij voor je uit!

Wat is het precies?

Simpel uitgelegd is bottenbouillon een afkooksel van botten. Het oogt misschien niet meteen smakelijk, maar dierlijke botten zijn rijk aan mineralen en essentiële aminozuren, waaronder collageen (bye bye rimpletjes) en glutamine. Hoe langer je pot bouillon heeft kunnen sudderen en pruttelen (meer dan 8 uur), hoe beter de smaak en hoe meer essentiële voedingsstoffen uit de botten onttrokken wordt.

Waarom geen kant-en klare bouillons gebruiken? Die worden meestal gemaakt van vleesresten waar bijna geen voedingsstoffen inzitten. Chemische smaakversterkers en kunstmatige gelatine maken het “bouillonplaatje” af. Veel verstandiger dus om je kopje bouillon zélf te maken! Zo wordt de hoeveelheid mineralen, vitaminen, collageen, gelatine, glucosamine, glycine en proline behouden.

Waar is bottenbouillon precies goed voor?

Het doet niet alleen deugd na een fikse morning walk, een zelfgetrokken kopje bottenbouillon heeft tal van voordelen voor je gezondheid!

Botbouillon is rijk aan gelatine, gemaakt van opgelost collageen. Collageen vinden we in bindweefsel. Gelatine heeft veel gezondheidsvoordelen. Het vermindert gewrichtspijn, verbetert mentale prestaties en vermindert de tekenen van veroudering.

Het is ook rijk aan de aminozuren glycine en proline. Glycine is een belangrijke neurotransmitter die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het immuunsysteem ondersteunt. Proline helpt, samen met andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, een goede gewrichtsgezondheid en collageenproductie te ondersteunen.

Botbouillon bevat B-vitamines zoals niacine en riboflavine, die beide een rol spelen bij het metabolisme. Ze helpen je lichaam om koolhydraten, eiwitten en vetten af ​​te breken om energie te produceren.

Botbouillon is rijk aan glucosamine en chondroïtine, twee voedingsstoffen die de gezondheid van gewrichten ondersteunen.

Tips

  • Gebruik botten (en vlees) van biologische afkomst om de hoeveelheid mineralen en omega-3 vetzuren te garanderen. De nek en gewrichten van het dier bevatten veel bindweefsel, de botten met kraakbeen (denk maar aan schenkel en een mergpijp bijvoorbeeld) zorgen voor gelatine in je bouillon. 
  • Rooster eerst je botten. Door botten te roosteren, karameliseren ze hun eiwitten en komt er wat vet vrij. En dat betekent een rijkere en robuustere smaak.
  • Gebruik wijn voor een vleugje zuurgraad. Een zuur ingrediënt zoals wijn helpt de smaken in bottenbouillon in evenwicht te brengen en geeft een betere smaak dan appelciderazijn.
  • Gebruik voldoende water om de botten net te bedekken, maar niet veel meer. Botbouillon heeft een hoog eiwitgehalte omdat er minder water nodig is dan voor vleesbouillon of groentebouillon.
  • Schep het schuim dat tijdens het koken naar boven komt eraf, hoewel het voornamelijk van proteïne is gemaakt en je het prima kan eten, kan het je bouillon en de smaak ervan troebel maken.

In Vila Mimosa trekken we de veganistische aanpak door en serveren we bouillon op basis van lekkere groenten. Zo krijgt je lichaam toch een boost tijdens onze ochtendwandeling, zonder van ons maaltijdplan af te moeten wijken. Bovenstaand is dus perfect voor de koude wintermaanden thuis! Laat het smaken.

Print Friendly, PDF & Email