Untitled design (7)

De waarheid over brood

Een belangrijk deel van je dagelijks menu of net een no-go voor je lichaam? Het eten van brood blijft vaak een mysterie voor mensen die willen experimenteren met een gezonde levensstijl. Wij zetten alle feiten op een rijtje!

Waaruit bestaat brood?

1) Koolhydraten

Je sneetje brood kan wit, bruin of volkoren zijn. De witte en bruine variant geraffineerd meel, en volkorenbrood bevat 100% volkorenmeel. Meel bestaat uit zetmeel en eiwitten. Zetmeel wordt afgebroken in het spijsverteringskanaal en komt in het bloed terecht als glucose. Glucose op zijn beurt zorgt voor een stijging in insulineniveau. Met volgende negatieve gevolgen:

 • Glucose in het bloed verstopt de aders en veroorzaakt ontsteking.
 • Bijna alle koolhydraten worden opgeslagen als vet.
 • In hoge dosissen is insuline giftig, veroorzaakt celbeschadiging, kanker en atherosclerose, zenuwschade en pijn in de ledematen.
 • Een constante hoge level van insuline zorgt ervoor dat de cellen niet meer reageren op insuline. Dat noemt insuline resistentie en kan leiden tot diabetes type 2 en hartziekten, alzheimers etc. 
 • Insuline resistentie doet het lichaam geloven dat er niet genoeg glucose in de cellen opgeslagen is, en stuurt het signaal om spiermassa te gaan gebruiken om glucose te maken. Resultaat? Je verliest spiermassa en wordt dikker. In de plaats van je energiek te voelen na het eten, voel je je moe en voel je behoefte aan meer koolhydraten. Omdat je nu ook minder spieren hebt, wordt bewegen zwaar en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. 

Kan je dan geen brood meer eten vanwege de koolhydraten?

Dat hangt van je doel af. Wil je vet verliezen? Heb je last van hoge bloedsuiker? Zoek dan een alternatief, zoals proteïne brood. Online kan je bakmixen vinden. Wil je gewoon zo goed mogelijk voor jezelf zorgen? Verminder dan de hoeveelheid koolhydraten. Vervang je broodjeslunch door een salade. Eet geen koekjes tussendoor maar kies voor koolhydraat arme opties zoals noten, kerstomaatjes, een gekookt eitje,…

2) Gluten

Zoals we hiervoor beschreven, bestaat meel uit zetmeel en eiwitten. Bij tarwe, rogge, spelt en gerst is het eiwit genaamd ‘gluten’. Zelfs als je geen glutenallergie hebt, kunnen gluten toch je darmwand beschadigen, wat kan resulteren in pijn, opgeblazen gevoel, krampen, vermoeidheid. Wil je weten wat voor effect gluten op jouw spijsvertering hebben? Eet dan 2 weken glutenvrij en kijk of je verschil merkt.

Kan ik dan geen brood meer eten vanwege de gluten?

Als je last hebt van je spijsvertering is het verstandig om glutenvrij te eten. Heb je geen duidelijke last maar voel je je niet altijd energiek? Eet dan een aantal weken glutenvrij. Let op! Gluten vind je niet enkel in brood, ook in beschuit, koekjes, gebak, pasta,… zitten gluten. Glutenvrije opties zijn aardappelen, rijst, rijstwafels, quinoa, boekweit, haver,…

3) Schadelijke stoffen

De meeste broden bevatten suiker of glucose-syroop. Suiker en glucose zorgt voor een stijging van de insulinespiegel (voor de gevolgen, zie bovenaan). Bovendien bevat brood fytinezuur, die voorkomt dat je lichaam mineralen (zoals calcium, ijzer en zink) kan opnemen.

Kan ik geen brood meer eten vanwege de schadelijke stoffen?

Ons advies is om de inname te verminderen. En wanneer je brood eet, het zelf te bakken, zodat je weet wat er allemaal in je boterham zit.

Brood verbannen?

Twijfels of je nog brood mag eten?

 • Alles met mate! Een sneetje brood kan dus, maar niet te vaak!
 • Koop je brood in een biologische winkel in plaats van in de supermarkt, of bak het zelf.
 • Kies voor volle granen, dus volkorenbrood.
 • Probeer maximum 1 maaltijd per dag brood te eten.
 • Eet 1 keer per dag een alternatief, zoals een boekweit-wrap, rijstwafel, quinoa cracker, haver…
 • We halen 50% van onze jodiumbehoefte uit brood. Eet je minder brood? Vul je voeding dan aan met jodiumrijke voedingsmiddelen zoals witvis, eieren, kaas, zeewier

Tip! Check onze recepten, ze zijn vrijwel allemaal glutenvrij en laag in koolhydraten!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post