acidic

Detox jargon

Ontzuren, ketose, intermittent fasting, vrije radicalen… Hoor je het in Keulen donderen? Dan hebben wij voor jou een overzicht klaar met de meest gebruikte begrippen in detox-land!

 

Verzuring

Verzuring betekent een te hoog zuurgehalte van je bloed. Die hoort een pH te hebben tussen 7,35 en 7,45. Wanneer je bloed een lagere pH krijgt (verzuurt), zal je lichaam dit herstellen. Dit kan door de zure stoffen uit te scheiden via ademhaling of via de urine. Je lichaam kan ook basische stoffen uit de botten onttrekken om de pH van het bloed te verhogen.

Ons huidige voedingspatroon bevat veel zure voedinge, met een lage pH. Dit veroorzaakt een chronische laaggradige metabole verzuring. Je bloed is niet verzuurt, want je lichaam zorgt ervoor dat je bloed steeds de juiste pH waarde heeft. Maar dit komt wel tegen een prijs, bijvoorbeeld het onttrekken van calcium uit de botten. Ook zorgt chronische verzuring tot ontstekingen, verminderde weerstand en gewrichtschade. Een ideaal voedingspatroon heeft 80% basische stoffen en 20% zure.

“Bij langdurige consumptie van een zeer zure voeding ontstaat metabole acidose, een verzuring van het totale lichaamssysteem”

Ook voor je darmen is de pH waarde van groot belang. Zo worden spijsverteringsenzymen in de darm geactiveerd bij een pH hoger dan 7. Bij een lagere pH krijg je een slechte vertering en worden de voedingsstoffen niet meer goed opgenomen door de darmen. Door de slechte vertering blijven er halfverteerde resten over, die ontstekingen kunnen uitlokken.

 

Vrije radicalen en antioxidanten

Tijdens onze natuurlijke stofwisseling komen er vrije radicalen vrij. Anderzijds zorgen externe factoren (alcohol, roken, stress, ongezonde voeding of milieuvervuiling) ervoor dat we in contact komen met vrije radicalen. Deze zijn op zoek naar een ontbrekend elektron in onze cellen, waardoor ze onze gezonde cellen en energieproductie beschadigen.

Hoe hoger het aantal vrije radicalen in ons lichaam, hoe meer gezonde lichaamscellen hun werking verliezen. Het resultaat noemen we ‘oxidatieve stress’. Je lichaamscellen kunnen onherstelbaar beschadigd worden. De kans op negatieve gevolgen voor je lichaam (pigmentvlekken, kanker of reuma bijvoorbeeld) wordt dus verhoogd. Ook ouder worden kunnen we zien als een vorm van oxidatie. Vrije radicalen tasten je bindweefsel aan waardoor je huid minder elastisch wordt.

“Hoe hoger het aantal vrije radicalen in ons lichaam, hoe meer gezonde lichaamscellen hun werking verliezen. Het resultaat noemen we ‘oxidatieve stress’.”

Aan de andere kant hebben we deze vrije radicalen ook nodig in ons lichaam. Ze triggeren ons lichaam om ontstekingen te stimuleren. Wanneer we bijvoorbeeld last hebben van griep, moet ons lichaam zijn/haar werk kunnen doen!

Om de schade van vrije radicalen te beperken heeft ons lichaam antioxidanten nodig. Deze kunnen de samenstelling van (schadelijke) vrije radicalen opnieuw neutraliseren. Een gezonde, evenwichtige voeding (een menu rijk aan groenten, fruit, vis en noten) en een healthy lifestyle zijn alvast een goed begin.

 

Toxines & ontgiften

Om detoxen te begrijpen, leggen we eerst uit wat toxines zijn en vervolgens hoe we die kunnen kwijtgeraken.

Toxines zijn onder andere ftalaten, metalen, bosfenol, pcb’s,… Die je, vaak door je voeding, binnenkrijgt. Normaalgezien kan je lichaam ze zelf afvoeren. Maar als er teveel toxines binnenkomen, worden ze opgeslagen rond je vetcel. Dit maakt dat de vetcel niet meer beschikbaar is voor verbranding. Bovendien verhogen toxines de vrije radicalen belasting, en dat heeft een negatief effect op je stofwisseling.

“Als er teveel toxines binnenkomen, worden ze opgeslagen rond je vetcel. Dit maakt dat de vetcel niet meer beschikbaar is voor verbranding.”

Om het lichaam te kunnen ontgiften neemt het lymfesysteem alle afval- en gifstoffen op en vervoert deze naar de lever. Die zal ze op zijn beurt verwerken en vervolgens bepalen hoe ze het lichaam gaan verlaten.  Denk aan de lever zoals de airconditioningfilter in je huis. Je weet dat het tijd is om het te vervangen of schoon te maken als het donker en verstopt wordt. In deze staat kan de filter je huis niet langer vrijhouden van zaken als stof, huidschilfers van huisdieren, vuil en gifstoffen. Voordat de lever in een vergelijkbare staat terechtkomt, is het tijd om hem te reinigen van de giftige resten die zich in de loop van de tijd hebben opgebouwd. Dit geeft de lever ook de tijd om zichzelf te genezen.

Wanneer de lever ‘verstopt’ is worden de afval- en gifstoffen niet meer uitgescheiden, maar getransporteerd naar de vetcellen in de buik. Eenmaal daar aangekomen, haken ze zichzelf aan een cel vast. Om ze daar te houden zal het lichaam een beschermlaagje om het geheel maken. Hierdoor is de vetcel niet meer ‘bereikbaar’ voor vetverbranding. Dat levert een ongezonde situatie op, waarin ons immuunsysteem zwakker wordt en we zijn vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Als de lever, door bijvoorbeeld een leverreiniging, weer optimaal functioneert en de toxines weer aan kan, zal die ‘de deuren’ weer openen, speciale hormonen uitsturen om de isolatielaagjes op te lossen en de afval- en gifstoffen terug transporteren naar de lever. Vanaf dat moment gaat het lichaam over op de goede buikvetverbranding en beginnen we de toxines uit te scheiden.

 

Vasten

Vasten is een langere tijd minder of geen voeding nemen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting. Bij vasten neem je minder dan 600 calorieën per dag. Dit omdat de onderzoeken omtrent de effecten van vasten met tussen 500 en 650 calorieën per dag uitgevoerd zijn.

“Vasten voorkomt diabetes, hartkwalen, kanker en obesitas.”

De gunstige effecten die optreden bij een lage calorie-inname? Je lichaam gaat oude cellen afbreken en recyclen. Vasten verlaagt de aanmaak van IGF-1. Een hoge IGF-1 staat in verband met snellere veroudering en een verhoogde kans op kanker. Bovendien verlaagt het de bloedsuikerspiegel, verbetert het de insulinegevoeligheid en voorkomt het diabetes, hartkwalen, kanker en obesitas.

 

Darmreiniging

Een ongezond eetpatroon en een passieve levensstijl kunnen ervoor zorgen dat de darmen niet meer optimaal functioneren. Er ontstaat dan een onbalans in de darmflora met overgewicht, depressie, alzheimer, algergieën,… als mogelijke gevolgen. Wanneer ze goed functioneren kan onze voeding goed verteerd worden en worden alle voedingsstoffen goed opgenomen. Onze darmen vervullen dus een heel belangrijke functie!

Een darmreiniging gaat restanten die niet in de darmen thuishoren verwijderen, zodat ontstekingen en ziekteverwekkers geen kans krijgen en de werking van je darmen weer optimaal wordt. Na de darmreiniging is het belangrijk om probiotica in te nemen, zodat de darmflora hersteld wordt.

“Er ontstaat dan een onbalans in de darmflora met overgewicht, depressie, alzheimer, algergieën,… als mogelijke gevolgen.”

Een darmreiniging kan je op verschillende manieren uitvoeren. Je kan een colonhydrotherapie boeken. Hierbij wordt de dikke darm herhaaldelijk door warm water gereinigd. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een therapeut. Je kan je darmen ook reinigen door het gebruik van bitterzout, die de ontlasting waterachtig maakt en zo de restanten zal uitspoelen. Ook senne thee spoelt op deze manier de darmen schoon. Of je kan kiezen voor een darm reinigingspakket, daarin vind je oxi powder die je darmen reinigt, en een probiotica om de bacteriële flora weer goed op te bouwen.

 

Low Carb & Ketose

Wanneer je koolhydraten eet, stijgt je bloedsuiker (glucose). Wanneer je teveel koolhydraten eet, zijn je cellen vol met glucose en kan er glucose achterblijven in je bloed. Glucose in het bloed verstopt de aders, veroorzaakt ontsteking,…

Bijna alle koolhydraten worden opgeslagen als vet. Insuline is het hormoon dat de glucose naar de vetcellen brengt. Wanneer je teveel koolhydraten eet, stijgt de insuline in je bloed. In hoge dosissen is insuline giftig, veroorzaakt celbeschadiging, kanker en atherosclerose, zenuwschade en pijn in de ledematen. Bovendien zorgt een constante hoge level van insuline ervoor dat de cellen niet meer reageren op insuline. Dat noemt insuline resisitentie en kan leiden tot diabetes type 2 en hartziekten, alzheimers etc.

“Een detox is de ideale manier om je lichaam te switchen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding (ketose).”

Insuline resistentie doet het lichaam geloven dat er niet genoeg glucose in de cellen opgeslagen is, en stuurt het signaal om spiermassa te gaan gebruiken om glucose te maken. Resultaat? Je verliest spiermassa en wordt dikker. In de plaats van je energiek te voelen na het eten, voel je je moe en voel je behoefte aan meer koolhydraten. Omdat je nu ook minder spieren hebt, wordt bewegen zwaar en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Een detox is de ideale manier om je lichaam te switchen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding (ketose).

 

Wat is een darmreiniging?

Bij een darmreiniging worden restanten uit de darmen gespoeld, waardoor de darm weer optimaal kan functioneren.

Hoe kan je de darmen reinigen?

Je kan de darmen reinigen door een colonhydrotherapie, een klysma, het gebruik van bitterzout, senne thee of een darm detox kit.

Wat is een leverreiniging?

Bij een leverreiniging ga je de lever schoon maken zodat hij weer zijn filter functie kan uitvoeren. Je kan dit doen door een lever detox kit, een samenstelling supplementen die de ontgifting van de lever ondersteunen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post