Untitled design (5)

DIY: dit doe je met overschotjes groenten

Bij een detox hoort natuurlijk het inslaan van een flinke voorraad groenten. Geen idee wat te doen met de restjes? Wij zorgen voor culinaire inspiratie!

Maak er een lekkere soep van

Je zal wel restjes groenten hebben in je koelkast. Gebruik ze om er een lekkere groentesoep van de maken. Snijd de groenten fijn, water en bouillon toevoegen en koken tot ze gaar zijn, zo klaar!

Groenten uit de oven 

Verwarm je oven voor op 200 graden en haal je bakplaat uit de oven. Spoel de groenten indien nodig, dep ze droog en snijd ze in stukken. Meng ze met een plantaardige olie (olijfolie of kokosolie bijvoorbeeld), zout, peper en kruiden naar keuze. Schud alles goed door elkaar en leg alle groenten op de bakplaat (zorg dat ze niet in een dubbele laag liggen). Harde groenten (aardappelen, uien en andere wortelgroenten) hebben zo’n 30 à 40 minuten nodig om te garen. Pompoen 20 minuten tot één uur, kolen 15 tot 25 minuten, zachte groenten (courgette, asperge of paprika bijvoorbeeld) 10 tot 20 minuten en tomaten maximum 20 minuten.   

De kleine lettertjes:

  • Gebruik zeker genoeg olie! Reken per 500 gram groenten 1 eetlepel olie en verdeel alles goed om zodat de groenten bedekt zijn met een laagje olie. Tip: verdeel de groenten in stukken en leg ze in een diepvrieszakje met olijfolie. Schudden en klaar!  
  • Probeer de groenten snijden in min of meer even grote stukken, dan zijn ze op hetzelfde moment gaar. Nog een tip om je groenten gelijkmatig te laten garen: schep ze enkele keren om tijdens het garen.
  • Kies een ovenschaal die groot genoeg is. Als de groentjes te dicht bij elkaar liggen, zullen ze niet roosteren maar stomen. Een bakplaat of lage ovenschaal geeft een beter resultaat dan een diepe ovenschaal of gietijzeren braadpan.  

Doe ze in je smoothie

Begin jij de ochtend altijd met een sapje? Experimenteer met groenten als ingrediënt! Spinazie, wortel, selderij en boerenkool doen het altijd goed in een fruitig drankje.

Gebruik ze in een mason jar salade

Een snelle en gezonde lunch meenemen naar je werk? Een salade in een glazen potje maakt van je pauze echt een plezier. 

Een wakke, triestige salade is niet bepaald wat je je voorstelt bij een gezonde lunch. Het geheim zit hem in het layeren van de verschillende ingrediënten. Van beneden naar boven:

  • Dressing (of saus)
  • Granen (quinoa bijvoorbeeld), proteïnen (kipfilet of kikkererwten ter inspiratie) en “grote brokken” gaan als tweede in je pot.
  • Al je groenten en/of fruit
  • bladgroen

Tip: draai je pot een paar minuten voor je lunch op zijn kop, zo kan je dressing zich verspreiden zonder dat alles soggy wordt. Even voorzichtig schudden en klaar! Zit je pot iets te vol? Draai de pot dan ondersteboven met een bord eronder.

Hoe meer de ingrediënten van elkaar gescheiden zijn, hoe beter. Fijne en delicate toppings (zaadjes en croutons bijvoorbeeld)? Plaats deze dan altijd bovenaan. Experimenteer welke groenten of proteïnen iets langer fris blijven dan andere. Gesneden tomaat, avocado, kaas, noten, rijst of granola verkleuren iets sneller of worden een beetje wak als je ze niet binnen de 24u opeet .  Welke dingen wel heerlijk vers blijven? Sla, bladgroenten, ui, quinoa, edamame of wortelen blijven zelfs na enkele uren in je rugzak knapperig en kan je een week in de koelkast bewaren.

De dressing maakt je mason jar salade helemaal af. Met een dressing of vinaigrette gebaseerd op olie of azijn doe je namelijk nooit verkeerd. Wat citroensap zorgt ervoor dat verse groenten minder snel beurs worden.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post