Klaar om aan je sapvasten te beginnen? In de schil van de fruit en groenten op je boodschappenlijstje kunnen wel eens essentiële vitaminen en mineralen verborgen zitten. Wij zetten op een rijtje welke fruit en groenten je beter kan schillen en welke niet!
Fruit en groenten die nog gezonder zijn ongeschild
Verschillende soorten fruit bevatten de meeste nutriënten nét onder de schil. Laat de schil zitten, maar verwijder ongewenste zaadjes of pitjes en snijd je stuk fruit in een paar stukken vooraleer je alles gaat mixen.
- abrikozen (bevatten ijzer, calcium en sodium)
- kersen (een bron van antioxidanten)
- pompoen
- kaki
- honingmeloen (rijk aan vitamine C, koper en zink)
- citroen en limoen (rijk aan bioflavonoïden)
- watermeloen (bevat chlorofyl)
- appel
- peer
- stervrucht
- komkommer
- wortelen
- bieten
- aardappelen
- koolrabi
- rapen
- tomaat
- courgette
- zoete aardappel
- geelwortel
Deze groenten en fruit schil je beter wél
Om problemen met je maag en darmen te vermijden, is het verstandig om niet alle fruit-en groentesoorten te juicen met de schil er nog aan. Hier ga je beter wel te werk met een schiller of dun mesje:
- kiwi (de haartjes kunnen irriteren in je mond)
- ananas (de ruwe textuur zou je keel en mond kunnen beschadigen)
- granaatappel
- knolselder (de schil is te ruw en droog)
- mango
- avocado
- papaya
- drakenfruit
- banaan
- passievrucht
- sinaasappel
- mandarijn