Untitled design (5)

Getest: je darmen reinigen met bitterzout

Wat is het juist?

Bitterzout kennen we ook wel onder de naam magnesiumsulfaat (een magnesiumzout van zwavelzuur). De minder gebruikte namen zijn Engels zout of epsomzout. Het goedje heeft verrassend veel voordelen qua gezondheid.

De geschiedenis van bitterzout

Dit wonderzout werd ontdekt in het Britse stadje Epsom tijdens de zeventiende eeuw. De eerste mensen die het gingen gebruiken, wisten nog niet precies waarom het zo heilzaam was. Toch waren ze meteen verkocht om op die manier de levenskwaliteit te verbeteren en de levensduur te verlengen. Via het uitproberen van verschillende methoden, kwamen ze tot besluit dat het innemen van bitterzout op een lege maag en het opnemen via de huid de beste manieren waren. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat bitterzout nog veel meer voordelen had dan het bestrijden van weefselverharding, nierziekten, reumatiek en overgewicht. Belangrijk om te weten is dat epsomzout een heel andere samenstelling heeft dan het gewone zout op de keukentafel. Stiekem is het ook helemaal geen zout, maar een in de natuur voorkomende mineraalverbinding van zwavel en magnesium. De smaak is, je kan het al raden, ook een heel stuk bitterder dan gewoon zout.

Waarom moet ik bitterzout beginnen nemen?

Zoals we eerder zeiden heeft bitterzout tal van gezondheidsvoordelen. Hoe we dit kunnen verklaren? Het mineraal magnesium bindt zich maar al te graag aan een carbonaat, niet aan zwavel. Zo worden schadelijke stoffen opgenomen en vernietigd. Ook uitwendig gebruik zorgt ervoor dat afvalstoffen die opgeslagen zitten in de weefsels, via de huid kunnen worden afgevoerd. Het is dus zeker een goed idee om een heel kleine hoeveelheid dagelijks in te nemen. We zetten de voordelen van bitterzout even op een rijtje:

Inwendig

  • Doet perfect dienst als detoxkuur omdat het afzettingen kan losweken van de darmwand.
  • Ontspant de galkanalen tijdens een gal-en leverzuivering.
  • Werkt laxerend en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller de darm verlaten.

Uitwendig

  • Maakt komaf met dode huidcellen.
  • Verzacht het haar.
  • Helpt bij pijnklachten zoals reuma, artrose en artritis.
  • Kalmeert het zenuwstelsel en de spieren.
  • Ideaal tijdens slaapproblemen en stressgerelateerde klachten.

Een volledige reiniging van je darmen

Stress, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, spierpijn… Heel vaak kunnen we klachten linken aan de gezondheid van je darmen! Een ongezond eetpatroon en een levensstijl met de nodige vraagtekens, kunnen ervoor zorgen dat er zich afzettingen in je darm nestelen (Google even: darmslakken). Een uitgebreide cleanse voert deze af en zorgt voor een kraaknette (en gezonde!) darm.

Zo neem je het in

Kunnen je darmen wel een simpele reiniging gebruiken? We hebben zelf de proef op de som genomen en deze verdeling per één eetlepel bitterzout lijkt ons het beste: 8u + 13u + 18u. Het is verstandig om eerst één dag de cleanse uit te proberen en te kijken hoe je lichaam er precies op reageert. Daarna kan je beslissen of je nog een of twee dagen wil doorgaan met het reinigen.

Krijg je de kriebels van de vieze smaak? Kokend water gebruiken met een scheutje citroensap smaakt alvast heel wat beter! Het is belangrijk dat je de juiste dingen eet tijdens je darmreiniging met epsomzout. Een lichte groentesoep, gekookte of rauwe groenten boosten je detox. Tussen de innames door moet je 1 liter warm water of thee drinken, omdat je natuurlijk veel vocht gaat verliezen. Op dag twee moet je zeker en vast probiotica slikken en genoeg gefermenteerd voedsel (yoghurt bijvoorbeeld) op het menu zetten.

Onze eigen ervaring

Natuurlijk waren we nieuwsgierig naar de helende effecten van bitterzout. Proberen dus! We zijn te werk gegaan volgens de planning hierboven (voor zo’n twee à drie dagen), inclusief het drinken van lauwe thee tussen de innames door. Op het menu stonden een kop groentebouillon, gekookte wortelen, komkommer en tomaat. De eerste slok? We gaan heel eerlijk zijn. Wat vies! De smaak is heel typerend bitter en laat een wrange nasmaak achter. De tweede inname ging al een stuk vlotter met de hulp van kokend water en vers citroensap. Na een uurtje krijg je het gevoel dat je buik begint te “borrelen”, inclusief flink wat lawaai. Dan is het tijd voor het eerste toiletbezoek! Eerst kan je doodnormale stoelgang verwachten, zoals je dagdagelijks ziet.

Je denkt dat je “leeg” bent, maar niets is minder waar. Na de eerste fase is het normaal dat je je een beetje misselijk voelt. De afvalstoffen verlaten je lichaam! Na een tijdje moet je opnieuw naar het toilet en is je stoelgang eerder vloeibaar, tot het net lijkt of er puur water uit je komt. Na deze fase is het super belangrijk dat je je lichaam genoeg hydrateert met water of thee, je verliest namelijk veel vocht. Na je tweede of derde glas komen er enkel nog wat droge met afwisselend slijmerige brokjes terecht in de wc pot, het allerlaatste uit je darm zeg maar. We kunnen het moeilijk omschrijven, maar je voelt perfect wanneer je echt “leeg” bent. Plan zeker genoeg tijd in dat je even in je luie zetel kan gaan liggen. Na een cleanse is het volkomen logisch dat je je moe voelt. Last but not least: ook al reinig je je lichaam, tijdens de cleanse hadden we totaal geen last van honger.

De werking van bitterzout zelf een keertje uitproberen? Dat doe je hier!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post