Untitled design (5)

Eerste hulp bij het ontgiften van je lever

Waarom moet je lever ontgiften? Heel ons leven lang heeft het lichaam energie nodig. Als ons lichaam gezond is en goed functioneert, kunnen we
uit vier verschillende bronnen energie halen: koolhydraten (voeding), vetten, eiwitten (o.a. spieren) en levend weefsel uit de botten. De lever
zorgt er onder andere voor dat er altijd genoeg energie beschikbaar is voor de vitale organen. Maar daarnaast houdt de lever ook het lichaam (en
zichzelf!) schoon.

Om het lichaam goed te kunnen ontgiften, moet de lever het vertrouwen hebben dat het lichaam gezond genoeg is om te detoxen en we geen stress
ervaren. Ons hele lichaam werkt samen om het schoon te houden. Maar uiteindelijk neemt het lymfesysteem alle afval- en gifstoffen op en vervoert deze naar de lever. Die zal ze op zijn beurt verwerken en vervolgens bepalen hoe ze het lichaam gaan verlaten. Wanneer de lever zich niet goed voelt of wanneer er teveel afval- en gifstoffen worden aangeboden, zal de lever altijd zichzelf als eerste beschermen. Hierbij worden de afval- en gifstoffen getransporteerd naar de vetcellen in de buik (omdat we hier de meeste vetcellen hebben). Eenmaal daar aangekomen, haken ze zichzelf aan een cel vast. Om ze daar te houden zal het lichaam een beschermlaagje om het geheel maken. Hierdoor is de vetcel niet meer ‘bereikbaar’
voor hormonen om de opdracht te krijgen te verbranden voor energie indien nodig. Dat levert een ongezonde situatie op, waarin ons immuunsysteem zwakker wordt en we zijn vatbaarder voor ziektes en ontstekingen. Dit kan opgelost worden door: bindweefselmassages en/of langdurig niet eten. Of zoals tijdens een detoxkuur zodat de lever zichzelf kan ontlasten en reinigen.

Als de lever na de detoxkuur het weer aan kan, zal die ‘de deuren’ weer openen, speciale hormonen uitsturen om de isolatielaagjes op te lossen en de afval- en gifstoffen terug transporteren naar de lever. Vanaf dit moment gaat het lichaam over op de goede buikvetverbranding en beginnen we ons steeds beter en schoner te voelen!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post