Untitled design (5)

Dossier: gezonde darmen

Iedereen weet het: je lichaam heeft voedsel nodig om te kunnen functioneren. Wat je eet en hoeveel is hierin erg belangrijk! Als jij een
gezond voedingspatroon handhaaft, dan geef jij je lichaam exact de ingrediënten waarvoor het gemaakt is. Want om lang gezond te
blijven is een goede spijsvertering essentieel. Maar wat is dat, een ‘spijsvertering’?

Ons spijsverteringssysteem kun je vergelijken met een lopende band; aan het begin komt het voedsel binnen, halverwege worden alle nuttige stoffen eruit gehaald en aan het eind wordt het afval van de lopende band naar
buiten afgevoerd. Kort gezegd, je spijsvertering is het proces waarin je lichaam eten omzet in voedingsstoffen om te kunnen
functioneren. Denk bijvoorbeeld aan vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Maar ook eiwitten, vetten en koolhydraten heb je nodig voor je energieniveau.

Voldoende bewegen is een must! Lichaamsbeweging is erg belangrijk om de
knijp- en-duw beweging die je spijsvertering maakt, te stimuleren. Als je niet genoeg beweegt, dan beweegt je darm ook niet genoeg en kun je last krijgen van verstoppingen of een vertraagde darmwerking. Voldoende beweging zorgt er ook voor dat je extra calorieën verbrandt, je conditie verbetert en je bloedsomloop stimuleert. Start dus met bewegen!

Drink twee liter water per dag. Het vocht in je lichaam helpt om vezels uit voeding vlot door het spijsverteringskanaal te loodsen. Zodoende worden alle afvalstoffen goed door het systeem geleid en na het bezoek aan het toilet ben je alles weer kwijt. Om de darmwerking optimaal te laten verlopen is het dus belangrijk om voldoende water te drinken. Gedurende de hele dag verliest het lichaam veel vocht, in totaal ongeveer 2,5 liter per dag. Zorg dus dat je iedere dag minstens twee liter water binnen krijgt om gehydrateerd en gezond te blijven.

Haal de bezem door je spijsverteringssysteem. Ook vezels zijn heel belangrijk voor het onderhoud van je lichaam en komen de darmwerking ten goede. Ze zijn een soort bezem en voorkomen dat er afvalstoffen achterblijven in je spijsverteringssysteem. Vezelrijke producten, zoals lijnzaad of havermout, kan je makkelijk toevoegen aan je dieet.

Wil je meer weten over hoe je een goede darmwerking kan stimuleren, lees dan ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders. Het is een vrolijk, open en informatief boek over de spijsvertering. Een must-read!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post