Untitled design (5)

Zo vind je je slaapritme terug

Je biologische klok gezond houden, het is deze dagen toch niet zo vanzelfsprekend. Vooral voor wie van thuis uit moet werken is het vinden van een routine vaak een moeilijke opdracht. Met deze tips vind je je slaap-en dagritme terug!

Blijf niet te lang liggen

Die meeting in de ochtend kan dan misschien niet doorgaan, toch is het belangrijk om (min of meer) op hetzelfde tijdstip uit je bed te springen om je inwendige klok te regelen. Is het moeilijk om te bepalen wanneer je precies onder de wol moet kruipen? Maak dan een schema van het aantal uur dat je effectief slaapt en bereken daarvan het gemiddelde. Probeer je ritme voort te zetten wanneer je het hebt gevonden! Op het werk is er geen tijd voor een dutje (en laten we eerlijk zijn, het zou er misschien wat vreemd uitzien), dus doe dit thuis ook niet.

Stel je lichaam bloot aan (fel) licht

Onze interne klok kan aan de hand van het licht buiten zelf bepalen wanneer het in rustmodus moet geraken en wanneer de alertheid moet worden aangescherpt. Slaap met je gordijnen open en zorg dat er voldoende fel zonlicht naar binnen kan om je lichaam in werking te zetten. Het omgekeerde kan je ’s avonds toepassen! Laat alle digitale snufjes links liggen en verduister je kamer.

Eet volgens een regelmatig schema

Het gezellig kletsen met collega’s tijdens je vaste lunchpauze… Daar hebben we momenteel niet veel aan. Om je ritme te herstellen (én behouden) is het belangrijk om op vaste tijdstippen een hapje te eten. Maak van je ontbijt, lunch en diner een dagelijkse gewoonte op een vast uur, zo weet je lichaam wanneer het moet verteren. Tip: beperk je cafeïne-inname om je interne klok niet nog harder te verstoren.

Eet de juiste dingen

Niet alleen wanneer je eet, ook wat je eet kan een positieve invloed hebben op je interne klok. Zure kersen, noten en pitten, vis, bananen, spinazie, boerenkool, soja en vezels produceren melatonine (aka het slaaphormoon) zodat je gezonder slaapt.  

Help je lichaam

Gelukkig bestaan er allerlei hulpmiddeltjes om je lichaam sneller te laten dromen. Een slaapmasker, etherische olie, slaap-apps of oordopjes kunnen je nachtrust verbeteren. Ook een supplement met melatonine kan je bioritme een duwtje in de rug geven.

Liever van 0 beginnen? Met dit stappenplan reset je je slaaptekort!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post