slowcoffee

Zo zet je het perfecte kopje koffie met een percolator

Het favoriete drankje van nachtraven blijkt ook heel wat gezondheidsvoordelen te hebben. Koffie boost je metabolisme, reinigt je lever, bevat tal van voedingsstoffen, beschermt je breinwerking… De gezonde kracht van koffie extra kracht bijzetten? Ga dan te werk met een percolator om het perfecte kopje slow coffee te drinken.

Perco-wat?

Het klinkt heel vintage, en eigenlijk is het dat ook. Een percolator bestaat uit een waterreservoir, filter, filterplaatje met ring en de kan zelf. Het enige dat je nog nodig hebt is een warmtebron, water en gemalen koffie. Wij kozen bijvoorbeeld voor de organic koffiebonen van NoordCode zonder schadelijke schimmels, toxische overblijfselen van synthetische meststoffen, pesticiden, herbiciden, kunstmatige smaak-of kleurstoffen of bewaarmiddelen. Met de hulp van stoomdruk krijg je smaakvolle, gezondere slow coffee. Patience is key!

Stappenplan: iedereen kan het

Stap 1: vul het reservoir met water

Het onderste deel moet je vullen met water tot het veiligheidsventiel (meestal zie je een streepje staan aan de binnenkant van de percolator). Eens het waterreservoir gevuld is, plaats je de filter terug op de bovenkant van het reservoir.

Stap 2: vul de filter met versgemalen koffie

Volgende stap: versgemalen koffie! Maal je koffie zelf hoe grof of fijn je je bonen wilt hebben. De filter van de percolator moet tot aan de rand gevuld zijn met bonen. Strijk de bovenkant van de filter glad of schud een paar keer tot het hele oppervlak glad is. Let goed op dat er voldoende water doorheen kan! Anders vergroot je de kans dat de percolator onder te veel druk staat en een bittere smaak aan je koffie geeft. Tip: licht gebrande, middelgrof gemalen bonen zijn perfect voor deze techniek van koffiezetten.

Stap 3: zet de percolator op een warmtebron

Next: zet de percolator op een gematigd vuur en blijf erbij staan om oververhitting te voorkomen. Je kan kiezen tussen percolators uit aluminium of roestvrijstaal. Even opletten: aluminium percolators zijn enkel geschikt voor gasvuren!

Stap 4: laat de koffie doorsijpelen

Het sleutelwoord bij slow coffee is ‘doorsijpelen’! We beschrijven even wat er precies aan de binnenkant van je percolator aan de hand is. Eerst zal er waterdamp uit het holle buisje komen. Er ontstaan belletjes en de percolator maakt een pruttelend geluid. De slow coffee loopt langs het holle buisje in het uitschenk-gedeelte. De koffie begint te lopen en er ontstaan weer belletjes. Van zodra er geen nieuwe koffie meer in de kan loopt en het pruttelen stopt, is je kopje koffie klaar om gedronken te worden.  

Stap 5: uitschenken

Tijd om uit te schenken! De troebelheid van je koffie is compleet normaal, dit komt door de stoomdruk. Pas op met het opheffen van de percolator, deze kan erg heet worden. Schenk de koffie direct uit, zo blijven de nutriënten langer behouden. Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post