Untitled design (5)

Koffie gezond? Ja! Maar…

Begint jouw dag ook altijd standaard met ‘een bakje troost’? Velen zien koffie als een soort guilty pleasure tijdens drukke dagen, maar eigenlijk is het helemaal niet zo ongezond. Wij vertellen je waarom koffie best kan!

4 X redenen waarom koffie wél gezond is

Koffie boost je metabolisme

Wil je wat gewicht verliezen? Koffie kan je daarbij helpen. Cafeïne zorgt ervoor dat je metabolisme tot 11% kan stijgen, waardoor je lichaam dus extra calorieën kan verbranden. Het verbranden van vet is een andere zaak. De cafeïne in je kopje koffie kan de vetverbranding tot wel 29% opdrijven.

Je krijgt meer energie en maximale focus

Fervente koffieliefhebbers geven vaak ‘meer energie’ als belangrijkste reden om het zwarte goedje te drinken. De cafeïne in koffie wordt al na vier minuten in je bloedbaan opgenomen. Het stofje blokkeert adenosine, waardoor norepinephrine en dopamine hun energieke werk kunnen doen. Ook je brein kan af en toe koffie gebruiken. Het verbetert je geheugen, reactiesnelheid, alertheid en humeur!

Het zit boordevol gezonde voedingsstoffen

Je zou het misschien niet denken, maar koffie zit bomvol mineralen, vitaminen en antioxidanten. Even opsommen: vitamine B2, B5, B1, B3, kalium, mangaan, magnesium, foliumzuur en fosfor behoren tot de krachtpatsers van een kop koffie.

Koffie kan je lichaam beschermen

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat één tot drie kopjes koffie per dag het risico op parkinson, diabetes type 2, dementie en alzheimer aanzienlijk kan verlagen. Mensen met een vervette lever die meer koffie gaan drinken, merkten op dat hun leverwaarden verbeterden. Het risico op onomkeerbare levercirrose is dus lager! Last but not least: een bevolkingsonderzoek toont aan dat koffiedrinkers minder vaak darmkanker krijgen.

Drink met mate!

We willen wel even benadrukken dat het hier gaat om koffie met mate te drinken, één à twee kopjes per dag is de maximum. Zo krijg je geen last van een opgejaagd gevoel, slapeloosheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk, trillende handen of duizeligheid.

Twee belangrijke eigenschappen van gezonde koffie

Kies voor organic

Niet elk kopje koffie is hetzelfde! Er bestaat wel degelijk een verschil tussen non-organic koffie en organic koffieboontjes. Organic bevat geen toxische overblijfselen van synthetische meststoffen, pesticiden, herbiciden, kunstmatige smaak-of kleurstoffen of bewaarmiddelen. Non-organic kan sneller voor lastige bijwerkingen zorgen en vermindert de opname van ijzer uit je voeding.

Geen schimmels in je koffie

Non-organic koffie bevat Ochratoxin, een soort schimmel dat voor tal van gezondheidskwaaltjes kan zorgen. Het zorgt onder andere voor een verhoogd risico op neurologische schade, hypertensie, nierfalen en problemen met je cardiovasculair stelsel.

In Vila Mimosa hebben we gekozen voor NoordCode koffie, een Nederlandse company met oog voor het welzijn van de planeet. Zowel de smaak als de gifstofvrije landbouw staan voorop bij de productie. De 100% Arabica bonen, afkomstig uit één specifiek gebied in Brazilië, zorgen voor een gebalanceerde (én schimmelvrije) koffie met optimale zuurtegraad en health benefits. Je kopje koffie nog gezonder maken? Voeg dan een eetlepel MCT-olie toe. MCT’s zijn middellange vetzuren die worden verkregen uit kokos-, palmpit-of raapzaadolie. De pure, smaak-en geurloze olie zorgt voor snelle (gezonde!) energie. Het past perfect binnen je ketogeen dieet en voorziet je lichaam van goede vetten. Hallo onverstoorbare concentratie!

Slow coffee: wat betekent het?

Gebruik voor het zetten van je organic, schimmelvrije koffie een percolator (zie afbeelding onderaan de blogpost). Op deze manier krijg je ‘Slow coffee’. ‘Slow coffee’ is niet zomaar de nieuwste barista-term, er is een reden waarom dit langzame proces van koffie maken bijdraagt tot het perfecte kopje. De smaakervaring wint in dit geval van de snelheid. De smaak is voller en verfijnder en de benefits van organic koffie komen zo beter tot hun recht. 

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post