Untitled design (5)

Een nieuwe manier van vasten: 1 maaltijd per dag

Intermittent fasting wordt steeds populairder door de positieve impact op je gewichtsverlies, energieniveau en concentratielevel (je leest er meer over in ons gloednieuw magazine). Toch gaan specialisten nog een stapje verder op het gebied van gezond vasten…

Wat is het ‘één maaltijd per dag’-principe?

Je lees het goed, slechts één flinke maaltijd per dag volgens de 23:1 ratio zou nog meer gezondheidsvoordelen met zich meebrengen dan de gewoonlijke intermittent fasting. Je lichaam kan 23 uur lang beroep doen op zichzelf zeg maar. Zowel je natuurlijke vetverbranding als je mentale gezondheid krijgen een boost tijdens deze way of keto. Meer weten over deze vastentechniek? Lees snel verder.

Zo werkt het

OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd. Bijna 23 uur niets eten, 1 uurtje wél. Plan je grote maaltijd in tussen 16u en 19u, zo geef je dat lastige hongergevoel (bijna) geen kans. Bovendien hoef je je sociale agenda niet helemaal om te gooien en ga je allesbehalve met een ‘vol’ gevoel naar bed. Maar vanwaar komt deze opvatting? Vanuit een evolutionair standpunt gezien is de mens niet gemaakt om drie keer per dag te eten, omdat er simpelweg niet genoeg voedsel beschikbaar was. Je maaltijd moest je lichaam lang genoeg verzadigd houden, met oog voor optimale prestaties (zowel fysiek als mentaal gezien) en langdurige gezondheid.

Zo begin je aan deze vorm van vasten

Voor wie nog geen enkele ervaring heeft met vasten is deze vorm iets te extreem om te beginnen. Ken je lichaam! Zorg ervoor dat je lijf iets of wat gewend is geworden aan het vasten volgens de klok. Deze techniek toch een kans geven?
Beperk je inname van koolhydraten. Hoe meer koolhydraten in je lijf, hoe langer het duurt vooraleer je lichaam in ketose komt en hoe moeilijker vetverbranding wordt. Het risico op die typerende suikerdip druk je de kop in.
Gun je lichaam de tijd om aan deze methode te wennen. Het draait eigenlijk allemaal om het ontwikkelen en behouden van een routine. Toch iets te zwaar? OMAD dan om de dag, eet een gezonde snack na een lichamelijke inspanning of bouw je routine af tot 16:8 of 20:4. Mensen die eerder hebben geëxperimenteerd met deze vorm van intermittent fasting zeggen allemaal hetzelfde. Het is niet het ‘niet eten’ dat het moeilijkst is, maar ‘het veranderen van je etensgewoontes’.

De voordelen op gezondheidsvlak

Wanneer je vast, zet je je cellen onder druk. Toch kunnen we dit ook positief bekijken. Het zorgt er namelijk voor dat je cellen veerkrachtiger en sterker worden na verloop van tijd. We kunnen het effect van ‘één maaltijd per dag’ vergelijken met een stevige sessie krachttraining. Een kleine dosis “stress” herstelt beschadigde cellen en maakt komaf met toxines. Je metabolisme, weerstand tegen hongergevoelens en vetverbranding krijgen een boost terwijl je bloedsuikerspiegel en insulineresistentie worden verlaagd.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post