Untitled design (5)

23 X de kracht van thee

“Tea is always a good idea”… Of je nu last hebt van een te trage spijsvertering, hoofdpijn of een laag energiepeil, voor elk kwaaltje bestaat er het perfecte kopje thee. Breng het water alvast aan de kook, deze theesoorten dragen bij tot een gezond lichaam!

Groene thee

Groene thee, de gezondheidsbladen-en blogs staan er vol van. Toch is dit groene goedje onmisbaar in dit lijstje, het is namelijk goed voor bijna (!) alles wat bij een gezond lijf komt kijken. Groene thee is een belangrijk antioxidant dat verschillende ouderdomsverschijnselen (rimpels, hart-en vaatziekten, slechte tanden en slechtere ogen) kan vertragen. Lichamelijk en/of mentaal moe? Laat dat ongezonde energiedrankje staan en kies voor een kopje thee. Vergemakkelijk je gewichtsverlies met groene thee, de hoeveelheid cafeïne is in staat om vetcellen te verbranden op een gezonde manier. Elke dag een kopje (of twee) groene thee zou trouwens het risico op kanker aanzienlijk verlagen.

Rooibos

Rooibosthee staat bij veel mensen op de eerste plek qua favoriete smaakje. Het is niet alleen lekker, ook brengt rooibos tal van voordelen op gezondheidsvlak met zich mee. Laten we beginnen bij huidklachten (eczeem en psoriasis bijvoorbeeld). Door de sterke antioxidatieve werking is rooibos dé thee bij uitstek voor een flawless huidje. Ook de typische ouderdomsverschijnselen als hart-en vaatziekten, osteoporose, ouderdomsdiabetes, cataract, de ziekte van Alzheimer en artritis zou je kunnen verminderen met een portie rooibos. Woelen, piekeren, opstaan, terug in bed kruipen en hopen dat je terug in slaap valt…  Herkenbaar? Drink een kopje rooibosthee in de late avond om niet meer frequent wakker te worden tijdens je nachtje slaap. Een stevige work-out gaan we natuurlijk aanmoedigen. Toch is het belangrijk om te weten dat intense lichaamsactiviteit kan zorgen voor schade door vrije radicalen. De oplossing? Je kan het waarschijnlijk al raden (tip: het begin met een R).

Kamillethee

Iets te veel wijntjes gedronken of bevalt die pikante maaltijd je niet zo goed? Kamille werkt ontstekingswerend bij verschillende maag-en darmklachten. Stresskippen kunnen iets makkelijker ontspannen met een kopje kamillethee in hun hand. Bye bye prikkelbaarheid, irritatie, angst en boosheid.

Muntthee

Beeld je in: je hebt net op restaurant een grote maaltijd naar binnen gewerkt. De beste oplossing om je avond te eindigen zou een kopje koffie zijn, toch? Fout! Verse muntthee is een veel beter idee om van dat opgeblazen gevoel af te komen. Munt is de perfecte partner in crime voor misselijkheid, winderigheid en een slechte adem. Muntthee bestellen?

Brandnetelthee

Last van huiduitslag, zweertjes of een vette huid en onfris haar? Brandnetelthee heeft een zuiverende, ontgiftende en ontzurende werking. Door het gebrek aan vitamine D hebben we allemaal wel eens last van voorjaarsmoeheid. Brandnetelthee geeft je lichaam (en je weerstand!) dat duwtje in de rug (vooral omdat het rijk is aan ijzer en calcium) om meer energie te krijgen. Pijnstillend en ontstekingswerend, dat zijn de voordelen van brandnetelthee wanneer je last hebt van artrose, artritis en reuma. Brandnetelthee wordt meer en meer gebruikt als alternatief voor klassieke medicatie bij allergieën, hooikoorts, huisstofmijtallergie en sinusitis. Zelf de helende kracht van brandnetelthee ervaren?

Venkelthee

Venkelthee is de superheld die je nodig hebt wanneer je last hebt van krampen! Winderigheid, een opgezette buik, maag-of darmkrampen of oprispingen zijn verleden tijd met een kopje venkelthee. Krampen op je luchtwegen? Venkelthee kan soelaas bieden bij (kink)hoest, een piepende hoest, heesheid, bronchitis of verstopte luchtwegen.

Rozenbottel

Feit: wanneer je een vermoeden hebt van een vitaminetekort, is het altijd een goed idee om enkele kopjes rozenbottelthee te drinken. Door het hoge gehalte aan vitamine C is rozenbottel de ideale remedie tijdens vermoeidheid, winterkwaaltjes, bloedarmoede en ouderdomsverschijnselen.

Guldenroede

De mooie naam heeft deze krachtige theesoort zeker niet gestolen. Guldenroede is een kei in het uitscheiden van afvalstoffen via de blaas en nieren waardoor het bloedzuiverend en ontgiftend werkt. Reumatische klachten en huidaandoeningen (acné of eczeem bijvoorbeeld) kunnen verholpen worden met een kopje guldenroedethee. Een detox @ home? Guldenroede wordt sterk aanbevolen tijdens een reinigingskuur omdat het vochtafdrijvend en ontstekingswerend werkt. Steekt je (seizoensgebonden) allergie de kop op? Guldenroede vermindert een verstopte of lopende neus, sinusitis, keelpijn of een neusverkoudheid.

Lindebloesem

De weg naar dromenland, die kan je sneller terugvinden wanneer je je avondroutine start met een kopje lindebloesemthee. Zweten blijft een van de meest efficiënte manieren om je lichaam te zuiveren. Thee kan zeker ook een kalmerende werking hebben bij ADHD, angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid en zenuwachtigheid. Het bewijs? Lindebloesem!

Anijs

We begrijpen best dat je niet bepaald staat te springen om ‘drop in een kopje’ te drinken. Toch kan anijsthee de redder in nood zijn tijdens maagproblemen, buikkrampen en winderigheid.

Paardenstaart

Bloedarmoede (met vermoeidheid tot gevolg) en mineraaltekorten kunnen worden verholpen met paardenstaart-thee. Ook problemen in je blaas en nieren (nierstenen, niergruis, bloedverlies via urine, blaaszwakte en incontinentie bijvoorbeeld) zijn geen al te grote klus voor dit type thee.

Salie

Wie ‘okselvijvers’ als zijn of haar grootste angst ziet, doet er goed aan om saliethee te drinken. Salie, of salva, is zweetremmend bij overmatige transpiratie, klamme handen, zweetvoeten, nerveus zweten en hot flashes. Het tegenhouden van griep, bronchitis en verkoudheden staat mee op het conto van deze theesoort. Salie wordt ook een typische “vrouwelijke” thee genoemd. Het is namelijk goed voor de typerende klachten van PMS, menstruatie, een gebrek aan libido en onvruchtbaarheid van de vrouw.

Goudsbloem

Goudsbloem staat bekend om zijn preventieve werking bij galstenen en leverzwelling. Last van krampen in je darmen of maag, kolieken, een maagzweer of darmontsteking? Drink dan snel een kopje van deze thee. Tijdens de tijd van de maand (ladies, jullie weten vast over wat we het hebben) kan Goudsbloem pijnlijke menstruaties verminderen en komaf maken met koude handen en voeten.

Boldo

Het klinkt misschien niet gezond, maar toch is het dat wél: boldo kan onze galafscheiding verdubbelen en maakt de gal een stuk vloeibaarder waardoor galstenen en galwegontstekingen worden vermeden. De rest van je spijsvertering kan ook zeker een tas boldo gebruiken. Het werkt namelijk preventief tegen zure oprispingen en winderigheid! Boldo bestellen?

Papaver

In tegenstelling tot klassieke medicatie om beter te slapen, heeft papaver geen bijwerkingen of afhankelijkheid. Papaver verkort de inslaaptijd, vermindert hardnekkige nachtmerries, voorkomt dat je ’s nachts wakker wordt en verbetert de algemene slaapkwaliteit. Papaverthee kan zenuwachtigheid, spanningshoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk of jeuk als gevolg van stress aanpakken.

Sint-Janskruid

Heb je het lastig om het leven door een roze bril te zien? Don’t worry, be happy! Sint-Janskruid kan je helpen tijdens lichte depressies, een slechte gemoedstoestand en spanningen. Ook maag-en darmklachten die vaak het gevolg zijn van overmatige stress kunnen verholpen worden met Sint-Janskruid.

Artisjok

Je leest het goed, artisjok bestaat ook in theevorm! Artisjok thee kan je partner in crime zijn wanneer je de strijd wil winnen tegen overtollige kilo’s. Dit komt omdat artisjok je metabolisme verbetert, je spijsvertering ondersteunt en je darmflora kan bevorderen.

Vrouwenmantel

What’s in a name? Thee van vrouwenmantel kan je helpen bij typisch vrouwelijke kwaaltjes. Denk maar aan PMS, menstruatiepijn, klachten tijdens de overgang of wanneer je graag zwanger wil worden. Hoe deze thee precies werkt? Vrouwenmantel heeft een invloed op de hypofyse, wat ook wel ‘het controlecentrum van je hormonen wordt genoemd’.

Vlierbloesem

Problemen met je neus, keel of mond? Dan is vlierbloesem dé theesoort die je nodig hebt. Vlierbloesem zorgt ervoor dat overtollig slijm snel opgelost kan worden. Perfect dus tijdens een verkoudheid, bronchitis, een droge hoest, hooikoorts, mondslijmvliesontstekingen, bijholteontstekingen, keelpijn, ontsteking van de amandelen of lastige heesheid. Vlierbloesem heeft trouwens een zweetdrijvende werking waardoor je sneller geneest bij griep. Het voorkomen van bacteriële infecties en ons immuunsysteem versterken behoren ook tot het takenpakket van thee met vlierbloesem.

Senna

Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar senna-thee wordt ook wel ‘thee voor je darmen’ genoemd. Senna kan je helpen om je lichaam te ontgiften wanneer je detoxt. Het verliezen van gewicht zou namelijk sneller kunnen gaan wanneer je af en toe de dikke darm reinigt door een kopje senna te drinken. Bye bye klachten van PDS en opgeblazen gevoel!

Zoethout

Zoethout mogen we gerust een ‘Tante Kaat-middeltje’ noemen op gezondheidsvlak. Heb je last van een kriebelhoest en/of vastzittend slijm? Zoethout helpt bij het losmaken van slijm en heeft een ontstekingsremmende werking op je hele lichaam. Zoethout thee versus stress: 1-0. Spanning zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat kan leiden tot moeheid en futloze gevoelens omdat de werking van je bijnieren niet meer op punt staat. Zoethout zorgt ervoor dat je lichaam minder cortisol produceert tijdens stressvolle periodes. Het drinken van zoethout thee heeft ook een invloed op onze hormonen. Alle problemen die we kunnen linken aan hormonen (gevoelige borsten, menstruatiepijn of mood swings) kunnen verminderen met een kopje van deze theesoort.

Melisse

Op zoek naar een natuurlijke remedie tegen stress? Melisse is de ideale theesoort wanneer je last hebt van allerlei kwaaltjes die in verband staan met nervositeit. Melisse heeft een hartversterkende werking, kan je lichaam kalmeren, kan de bloeddruk verlagen, heeft een versterkende werking op het bloedvatenstelsel en verlicht migraine en slapeloosheid door een overdosis spanningen.

Tijm

Thee van verse tijm drinken is altijd een goed idee. Tijm kalmeert het zenuwstelsel waardoor je iets makkelijker kan ontspannen tijdens stressvolle momenten. Ook een zware maag, darmkrampen, winderigheid en diarree kan je verlichten door een kop tijm te drinken. Keelpijn? Gorgel dan met wat afgekoelde (!) thee!

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post