slice-grapefruit-209549 (1)

Zo blijft je lever in topconditie

Hoe het met onze lever is gesteld, daar denken we niet zo vaak aan. Je lever checken op symptomen van een ongezonde werking en hoe je je lever gezond kan houden? Wij vertellen je er meer over!

Zo werkt onze lever

Waarom we onze lever eigenlijk nodig hebben? Eerst en vooral zorgt dit orgaan voor de productie van gal, wat wordt opgeslagen in onze galblaas. Dit hebben we nodig voor de opname van vetten in onze darmen. Essentiële zouten en afbraakproducten van ons bloed worden via de lever naar onze darmen getransporteerd. Ten tweede hebben we onze lever nodig voor de aanmaak van eiwitten die noodzakelijk zijn voor een optimale gezondheid. De lever heeft niet voor niets de bijnaam ‘filter van het lichaam’. De afvalstoffen uit ons bloed worden omgezet in onschadelijke stoffen die ons lichaam kan recupereren.

Zo ziet een ongezonde lever eruit

Vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke ribben, hoofdpijn, donkere urine en oogwit met een gelige kleur kunnen wijzen op een ongezonde lever. De kans op hepatitis, geelzucht of levercirrose wordt een stuk groter wanneer je lever aan de ongezonde kant is.

Boost je lever

Probeer je blootstelling aan uitlaatgassen, zware medicijnen, alcohol en stress zo klein mogelijk te houden. Wanneer de graad aan gifstoffen te hoog is in je lichaam, moet je lever extra hard werken om deze te filteren. Niet gezond dus!
Ook de juiste voeding kan je leverwerking optimaliseren. Zet dus wat vaker witlof, pompelmoes, spruitjes, asperges, groene thee, blauwe bessen, asperges, waterkers, artisjok en radijsjes op je boodschappenlijstje. Wat nog? Water, water en de rest komt later! Tip van het Vitalisé-team: leg voor het slapengaan een warme kruik op je lever om de ontgifting te versterken.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post