shutterstock-553511416

Detox: alles wat je moet weten over vrije radicalen

‘Vrije radicalen’ en ‘antioxidanten’, je hebt er waarschijnlijk al eens van gehoord in de detox-wereld. Geen idee hoe dit precies in elkaar zit? Lees dan snel verder!

Wat zijn vrije radicalen?

Laten we bij het begin beginnen. Tijdens onze natuurlijke stofwisseling komen er vrije radicalen vrij. Anderzijds zorgen externe factoren (alcohol, roken, stress, ongezonde voeding of milieuvervuiling) ervoor dat we in contact komen met vrije radicalen. Deze zijn op zoek naar een ontbrekend elektron in onze cellen, waardoor ze onze gezonde cellen en energieproductie beschadigen.
Hoe hoger het aantal vrije radicalen in ons lichaam, hoe meer gezonde lichaamscellen hun werking verliezen. Het resultaat noemen we ‘oxidatieve stress’. Dit ontstaat wanneer vrije radicalen een reactie met zuurstof veroorzaken. Een soort explosie dus!
Je lichaamscellen kunnen onherstelbaar beschadigd worden. De kans op negatieve gevolgen voor je lichaam (pigmentvlekken, kanker of reuma bijvoorbeeld) wordt dus verhoogd. Ook ouder worden kunnen we zien als een vorm van oxidatie. Vrije radicalen tasten je bindweefsel aan waardoor je huid minder elastisch wordt (hallo rimpels!). Raar maar waar, toch hebben we deze vrije radicalen nodig in ons lichaam. Ze triggeren ons lichaam om een ontstekingen te stimuleren. Wanneer we bijvoorbeeld last hebben van griep, moet ons lichaam zijn/haar werk kunnen doen!

Antioxidanten to the rescue

Om de schade van vrije radicalen te beperken heeft ons lichaam antioxidanten nodig. Deze kunnen de samenstelling van (schadelijke) vrije radicalen opnieuw neutraliseren. Een gezonde, evenwichtige voeding (een menu rijk aan groenten, fruit, vis en noten) en een healthy lifestyle (boek NU dat lesje yoga) zijn alvast een goed begin.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post