shutterstock-1339857863

Alles wat je moet weten over een gezonde lever

Gezonde darmen, een sterk immuunsysteem of een goed werkende schildklier… We get it. De conditie van onze lever wordt vaak (onterecht!) over het hoofd gezien. Van symptomen van leverproblemen tot voeding die de werking kan boosten, wij vertellen je alles wat je moet weten over een gezonde lever! 

Hoe werkt onze lever?

First things first: waarom hebben we onze lever eigenlijk nodig? Onze lever zorgt voor de productie van gal (wat wordt opgeslagen in onze galblaas), wat zorgt voor een gunstige opname van vetten in onze darmen. Ook zouten en bilirubine (aka de afbraakproducten van ons bloed) worden via de lever naar onze darmen gebracht.

Onze lever produceert eiwitten (afweerstoffen of eiwitten die belangrijk zijn voor een goede stolling van het bloed bijvoorbeeld) die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Bovendien produceert onze lever ook glycogeen, een essentiële brandstof.

De lever werkt als een soort filter om afvalstoffen uit ons bloed af te voeren. Vandaar de link tussen alcohol en onze lever dus! Afvalstoffen kunnen worden omgezet tot niet-schadelijke stoffen die ons lichaam nog kan hergebruiken.

De symptomen van een ongezonde lever

De gezondheid van je lever onder de loep nemen? Symptomen als vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, een verminderde eetlust, pijn aan de ribben, spier-en gewrichtspijn, hoofdpijn, vergeling van het oogwit of abnormaal donkere urine kunnen tekenen zijn van leverproblemen. De gevolgen op lange termijn? De kans op geelzucht, verschillende types hepatitis of levercirrose vergroot aanzienlijk wanneer je je lever niet in topconditie houdt.

Help je lever!

Beperk de blootstelling aan giftige stoffen

Je leverwerking op peil houden? Probeer de blootstelling aan toxines (uitlaatgassen, zware medicijnen, alcohol of stress bijvoorbeeld) zo klein mogelijk te houden. Schadelijke stoffen hopen zich beetje bij beetje op in je lijf. Bij een te hoge graad gifstoffen in je lichaam komt je lever zwaar onder druk te staan.

Ontgift je lever met de juiste voeding

Wist je dat bittere stoffen de afgifte van gal in je darmen stimuleren? Zet dus wat vaker witloof, pompelmoes, spruitjes, groene thee, asperges, blauwe bessen, waterkers, artisjok, rucola of radijsjes op het menu om je lever te boosten. Last but not least: zorg dat je genoeg water drinkt, niet te veel koolhydraten eet en lang genoeg kauwt op je voedsel.

De perfecte leverwaarden

Niet helemaal zeker over de toestand van je lever? Een leverfunctie-onderzoek kan je een stuk meer vertellen over je lever dan de ernst van je kater. Door de waarden van je leverenzymen (zoals ALT en AST en AF bijvoorbeeld) te bepalen, wordt de conditie van je lever in kaart gebracht. 

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post