ontstekingen-768x512

De effecten van chronische ontstekingen op je lichaam

Niet alleen wat je kan zien langs de buitenkant kan een bedreiging vormen voor je algemene gezondheid. Ontstekingen die in je lichaam zitten? Die kan je niet altijd zien en zijn daarom ook zo gevaarlijk. Wij vertellen je alles wat je moet weten over chronische ontstekingen!

Wat bedoelen we precies met ‘ontsteking’?

Een wondje nadat je iets te onhandig bent geweest tijdens het snijden van je sushirol, dat is niet bepaald wat we bedoelen met een ontsteking. Kortgezegd is een ontsteking een reactie van je lichaamseigen immuunsysteem. Dit kan zowel door externe als door interne factoren worden veroorzaakt.

We spreken van een ontsteking door externe factoren wanneer je lichaam reageert op een bacterie, virus of lichaamsvreemde stof. Je immuunsysteem probeert de schade aan je lichaamscellen binnen de perken te houden. Tijdens dit ontstekingsproces maakt je lichaam extra witte bloedcellen aan om de infectie te bestrijden en een normale celdeling te bevorderen. Een ontsteking door overbelasting van je lijf, dat noemen we een interne ontsteking. Denk maar een ontstoken tand of open wonde die geïnfecteerd raakt.

De gevolgen op korte termijn

 

Een warm hoofd (hallo koorts), rillingen en pijnlijke spieren… dit zijn de typische klachten van een ontsteking op korte termijn. Wanneer de ontsteking het moeilijk maakt om beschadigde cellen te herstellen, kan je last krijgen van een chronische ontsteking (aka de cellen die je immuunsysteem niet kan herstellen, gaan muteren en ziektebeelden veroorzaken).

Er kunnen allergische reacties en meerdere ontstekingen ontstaan op lichaamsplekken waarbij je in de eerste plek de link niet meteen zou leggen. De plek van je ongemak is dus niet altijd de plek waar de ontsteking zich zou schuilhouden!

De effecten op lange termijn

 

De effecten van een ontsteking mag je allesbehalve onderschatten:

Hart-en vaatziekten

Een chronische ontsteking kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten worden aangetast. Het resultaat? Een vergroot risico op een hoge bloeddruk, een beroerte en/of een hartaanval.

Cognitieve problemen

Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.

Darmproblemen

Wanneer je immuunsysteem volledig ontregeld raakt, kan dit rechtstreekse gevolgen hebben op je darmwerking. Je immuunsysteem gaat voeding zien als ziektekiemen, waardoor je darmen gaan ontsteken. De link tussen ontstekingen en de ziekte van Crohn of prikkelbare darm wordt plots heel duidelijk, niet?

Huidklachten

De huid kunnen we zien als een soort laag tussen je lichaam en lichaamsvreemde, schadelijke stoffen. Het is dus niet zo vreemd dat een ontsteking zich vaak in de huid kan manifesteren. Huidallergieën, eczeem en psoriasis kunnen dus van binnenuit worden veroorzaakt.

Je lichaam beschermen? Dat doe je zo!

 

Probeer zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten om je lichaam te beschermen tegen ongewenste ontstekingen. Zet genoeg verse groenten, fruit, noten, vis en mager vlees op het menu. Neem zeker ook je levensstijl onder de loep. Een gebalanceerd stressniveau, voldoende sportsessies en een gezond slaappatroon kunnen je immuunsysteem ondersteunen. Wat je beter wel kan vermijden? Roken, alcohol of bewerkte voeding laat je beter links liggen. Je lichaam op een natuurlijke manier beschermen? Suppletie kan helpen om je immuunsysteem te boosten. Q10, zink, melkzuurstammen en ijzer bijvoorbeeld hebben een beschermende werking.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post