antioxi-768x512

Antioxidanten en vrije radicalen: alles wat je moet weten

Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van de term ‘antioxidant’. Eigenlijk geen flauw idee wat we hier mee bedoelen? En wat met ‘vrije radicalen’? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Vrije radicalen: de vijanden van je lichaam

First things first: vrije radicalen. Enerzijds komen er vrije radicalen vrij tijdens onze natuurlijke stofwisseling, anderzijds krijgen onze lichaamscellen te maken met externe factoren (denk maar aan alcohol, roken, stress, milieuvervuiling of ongezonde voeding). Vrije radicalen zijn steeds op zoek naar een ontbrekend elektron, waardoor ze onze gezonde cellen en hun energieproductie aanvallen.

Hoe meer vrije radicalen in je lichaam, hoe meer gezonde cellen hun efficiënte werking verliezen. Het resultaat? Oxidatieve stress. Dit type stress ontstaat wanneer vrije radicalen een reactie met zuurstof veroorzaken.

Dit kan je het best vergelijken met een explosie. Je cellen lopen de kans om onherstelbaar beschadigd te worden, wat negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid (denk maar aan reuma, pigmentvlekken of zelfs kanker). Ook ouder worden kunnen we als oxidatie omschrijven. Vrije radicalen tasten je bindweefsel aan waardoor je huid minder elastisch wordt (hallo rimpels)! Toch hebben we op een bepaalde manier ook deze vrije radicalen net nodig in ons lichaam. Ze triggeren ons lichaam om ontstekingen te ontwikkelen. Wanneer we bijvoorbeeld last hebben van griep, moet ons lichaam zijn werk kunnen doen (achteraf kan je het terug versterken met antioxidanten).

Antioxidanten als hulpmiddel

De schade van vrije radicalen beperken? Daar heeft ons lichaam antioxidanten voor nodig. Wanneer we ouder worden, gaat dit mechanisme steeds slechter werken. Deze kunnen de samenstelling van vrije radicalen weer neutraliseren. Je lichaam voorzien van deze krachtpatsers? Een gezonde,  evenwichtige voeding (rijk aan groenten, fruit, vis en noten) en een healthy levensstijl helpen je al een stuk op weg.

Je lichaam optimaal beschermen

Je lichaam op een natuurlijke manier beschermen tegen schadelijke invloeden? Suppletie kan je helpen om veroudering (op alle vlakken!) tegen te gaan. Selenium, zink en vitamine B bijvoorbeeld hebben een sterke antioxidatieve werking.

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post