67869368_799579307105464_1595651127230070784_o

Gezonde darmen, gezond lichaam

Je lichaam zit vol met biljoenen bacteriën, virussen en schimmels. Ze staan samen bekend als het microbioom. Hoewel...

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1556877103170{margin-top: 100px !important;}”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Gezonde darmen, gezond lichaam

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Gezonde darmen en een optimale vertering zijn essentieel voor een algemene goede gezondheid. Wist je dat zowel je voeding als je levensstijl een invloed kunnen hebben op je guts?

Darmen: back to basics

 
Vroeger werd ons spijsverteringsstelsel gezien als één lange buis waar ons eten doorheen ging, waar voedingsstoffen werden opgenomen en waar ons eten vervolgens opnieuw werd uitgescheiden.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat er echt naar een verband werd gezocht tussen je algemene gezondheid en de werking van je darmen. Ondertussen heeft wetenschappelijk onderzoek bewezen dat een goede gezondheid voor een groot deel begint bij gezonde darmen. Je guts hebben een invloed op je immuunsysteem, humeur, geestelijke gezondheid, huid, gewicht…
Je hebt vast al wel eens gehoord van de term ‘darmmicrobioom’. Een ingewikkelde wetenschappelijke uitleg? Helemaal niet. Deze term verwijst specifiek naar de micro-organismen die in je darmen leven. Het gaat niet om één of twee bacteriën…Maar liefst 300 tot 500 verschillende bacteriën leven in je darmstelsel. Bijna allemaal hebben ze een belangrijke taak in ons lichaam. Volgens een onderzoek  van dr.EM Quigley spelen je darmbacteriën zelfs een rol in het verminderen van depressies en het verkleinen van het risico op obesitas.

Voedingstekorten die aan de basis kunnen liggen van je darmproblemen

 
Last van kwaaltjes? De volgende stoffen, vitaminen en mineralen kunnen een oplossing bieden:

Probiotica

 
Ze klinken alvast veel schrikwekkender dan ze eigenlijk zijn. Probiotica zijn levende micro-organismen (te vinden in voeding en supplementen) die ziekteverwekkende bacteriën in je lichaam tegenhouden. Waarom ze precies belangrijk zijn voor je guts? Verschillende probiotica (waaronder lactobacillus brevis) beschermen onze darmwand tegen schadelijke invloeden. Bovendien herstellen ze onze darmflora, voorkomen ze darmontstekingen en stimuleren ze onze darmtransit.

Spirulina en chlorella

 
Wat we vaak vergeten wat betreft onze darmgezondheid, is ons darmslijmvlies. Dit vlies heeft twee belangrijke functies: voedingsstoffen opnemen en een buffer vormen tegen ongewenste stoffen. De algen ‘spirulina’ en ‘chlorella’ bevatten onder andere chlorofyl, een krachtpatser voor je darmslijmvlies.

Omega vetzuren

 
De bacteriële diversiteit in je darmen verbeteren, daar zorgen omega vetzuren voor. Door de ontstekingswerende werking van deze supervetten krijgen je darmen een boost. Het resultaat? Je kan het al raden: een optimaal immuunsysteem.

Vitamine D

 
Vitamine D komt voor in 2 soorten, D3 en D2. Je huid kan onder invloed van zonlicht zelf D3 aanmaken. D2 is de plantaardige variant van vitamine D. Denk je dat deze zonnige vitamines enkel belangrijk zijn voor je psyche en weerstand? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er wel degelijk een link bestaat tussen vitamine D en inflammatoire darmziekten.

7 x tekenen van een ongezonde darm

 
Exotisch eten, iets te diep in het glas gekeken of een belangrijke presentatie…We hebben allemaal weleens van die dagen dat het toilet onze beste vriend is. Toch zijn de gevolgen van slecht werkende darmen niet te onderschatten. De symptomen van een ongezonde darm? Dat zijn deze:

Verstoorde maag

 
Het feit dat je maag rechtstreeks in verband staat met je darmen, dat is geen geheim meer. Maagproblemen als gas, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel kunnen tekenen zijn van een ongezonde darm. Hoe gezonder je darm, hoe makkelijker het is voor je spijsvertering om voedsel te verteren en afvalstoffen af te voeren.

Je eet te veel suiker

 
‘Just a spoonful of sugar’ blijkt dan toch niet zo’n goed idee te zijn…Voeding vol toegevoegde suikers kan de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen verminderen. Hoe minder goede bacteriën, hoe meer je zin krijgt in suiker (van een vicieuze cirkel gesproken). Vooral glucose-fructosestroop blijkt een echte boosdoener te zijn voor je darmen.

Je bent continu moe

 
Ook slaapstoornissen kunnen we linken aan je guts. Hoe precies? Serotonine wordt grotendeels in je darmen geproduceerd. Een verstoorde darmwerking kan dus de oorzaak zijn van slapeloosheid, een slechte nachtrust of chronische vermoeidheid.

Onverklaarbaar jojo-effect

 
Valt het je op dat die broek plots een stuk strakker of losser zit? Onverklaarbare gewichtsveranderingen (zonder te diëten of intensief te sporten) kunnen een teken zijn van slecht werkende darmen. Een ongebalanceerde darm kan onvoldoende voedingsstoffen absorberen, je bloedsuikerspiegel niet genoeg reguleren en slaat te veel vet op. Vandaar die extra kilo’s dus…Ook gewichtsverlies kan veroorzaakt worden door bacteriële overgroei in de darm. Voedingsstoffen worden te snel afgevoerd zonder dat je lichaam de kans krijgt om energie op te doen.

Huidirritaties

 
Dure crèmes, talloze Photoshop-filters of aangepaste diëten en nog steeds geen feilloze huid? Neem je darmen onder de loep! Verschillende huidaandoeningen (eczeem bijvoorbeeld) kunnen te maken hebben met beschadigde darmen.

Voedselintoleranties

 
Het is mogelijk dat ook voedselintoleranties veroorzaakt worden door je spijsverteringsstelsel. Een te hoog aantal slechte bacteriën in je darm kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, gas, buikpijn, diarree, misselijkheid…Aka de klachten van een voedselintolerantie.

Slecht functionerend immuunsysteem

 
Je immuunsysteem en darmwerking gaan hand in hand. Een ongezonde darm kan het immuunsysteem verzwakken. Dit kan leiden tot auto-immuunziekten waarbij je weerstand je lichaam zélf aanvalt in plaats van schadelijke indringers.

Zo blijven je darmen in topconditie

 

Less stress, more succes

 
Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar een laag stressniveau is belangrijk voor je darmen. Zoek uit wat je precies stress bezorgt en probeer hier iets aan te doen. Maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze om je hoofd leeg te maken, boek een massage voor jezelf, spreek wat vaker af met vrienden, verminder je cafeïne-inname…

Neem een pre-of probioticum

 
Je darmen op een effectieve manier ondersteunen? Daar bestaan pre-en probioticum voor! Met prebiotica wordt voedsel bedoeld dat de groei van goede bacteriën in je darmen stimuleert. Probiotica  daarentegen zitten zélf boordevol goede bacteriën om je darmflora te ondersteunen.

Neem je tijd om te eten

 
Hoe lekker je maaltijd ook is, probeer om zo langzaam mogelijk te eten. Minstens 20 keer kauwen (dit klinkt veel meer dan het eigenlijk is) kan helpen om de opname van voedingsstoffen te bevorderen. Tijdens deze eerste stap in je spijsvertering wordt eten gemengd met speeksel (wat zorgt voor een makkelijke doorgang). Daarna wordt er tijdens het kauwen een signaal gestuurd naar de hersenen over de smaak en structuur van wat je in je mond hebt. Tijdens dit signaal wordt de rest van je spijsvertering in gang gezet. Hoe beter je spijsvertering in balans zit, hoe beter het gesteld is met je darmen.

Drink genoeg

 
Zet streepjes op je waterfles, stel een timer in op je smartphone of zoek wat ideetjes op Pinterest om zelf water met een fruitsmaakje te maken…Zolang je maar genoeg drinkt! Water heeft een positieve invloed op het darmslijmvlies en de bacteriënbalans.

Onderzoek je dieet

 
Dit komt vast niet als een verrassing, maar suiker en vet zijn rasechte no-go’s wat betreft je darmen. Zet veel groenten, fruit, magere eiwitten en plantaardig voedsel op het menu om je darmen een duwtje in de rug te geven. Ook is het verstandig om bij te houden van welk type voeding je juist darmproblemen krijgt (bepaalde kruiden, zuivel, vlees…).

De perfecte voeding voor je darmen

 
Op een actieve manier de groei van nuttige bacteriën bevorderen? Zet dan deze voeding zeker op je boodschappenlijstje:

Vezels

 
Vezelrijke voedingsmiddelen blijven niet voor niets favoriet bij talloze gezondheidsgoeroes. Peulvruchten, bonen, erwten, haver, bananen, bessen en asperges zitten boordevol vezels. Hallo gezonde darmen!

Knoflook en ui

 
Waarschuw je lief alvast voor je stinkende adem…Knoflook en ui zitten vol stoffen die je immuunsysteem en primaire darmwerking ondersteunen.

Gefermenteerd voedsel

 
Het aantal goede bacteriën gaat de hoogte in wanneer je gefermenteerd voedsel verwerkt in je maaltijd. Zuurkool, tofu, miso en kefir mogen zichzelf dus uitstekende bronnen van probiotica noemen.

Voeding vol collageen

 
Als laatste blijkt collageenrijk voedsel (bouillon of zalm bijvoorbeeld) de algemene gezondheid van je darmen (vooral de darmwand) een boost te geven. De combinatie collageen-water helpt het voedsel makkelijker door je darm heen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post