cereal-805436_960_720

Vijf goede gewoontes voor een lang en gezond leven

Een lang en gezond leven, wie wil dat nu niet? Na het lezen van dit artikel ga je inzien dat het niet nodig is om veel dingen te veranderen om op een gezondere manier te leven. Zelfs kleine aanpassingen kunnen maken dat je beter voor jezelf zorgt om je vervolgens ook beter te voélen. Bewustwording, da’s sleutel nummer één! In dit artikel geven we je dan ook graag vijf tips mee om op te nemen in je dagelijkse routine. Kleine veranderingen die je algehele welzijn er zienderogen op vooruit doen gaan.

 1. Neem havermout als ontbijt
  Wil je je dag echt goed beginnen? Vervang dan eens die boterhammen door een gezond havermout ontbijt. Niet voor niets beginnen veel topsporters hun dag hiermee. Een portie havermout per dag zorgt ervoor dat de bacteriënbalans veel sneller herstelt dan wanneer je je vult met witmeelproducten. Volle granen zoals havermout zorgen er ook voor dat de kans op aderverkalking verkleint. In Engeland is een onderzoek gedaan onder 35.000 vrouwen in de pre-menopauze fase. Het bleek dat vrouwen die 13 gram of meer vezels aten, wel 42% minder kans hebben op het krijgen van borstkanker. Het is relatief makkelijk om dertien gram vezels te eten. Een schaaltje havermout is al goed voor vier gram vezels!
 1. Dagelijks drie kopjes groene thee
  Groene thee is goed tegen kanker en hartziekten, tenminste als je er dagelijks drie kopjes van drinkt. Maar hoe werkt dat precies? Het toverwoord bij groene thee is ‘antioxidanten’. Groene thee bevat veel flavonoïden. Deze flavonoïden remmen de schadelijke invloed van zogenaamde ‘vrije radicalen’ die een rol spelen in het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsverschijnselen. Thee is een belangrijke bron van flavonoïden, samen met uien en appelen. Ja, niet alleen groene thee, maar ook ‘an apple a day keeps the doctor away!’
 2. Eet een dubbele portie groenten en fruit
  Van appels naar peren, en al dat andere fruit dat goed voor je is. Vijf porties groenten en fruit eten per dag is gezond, maar tien porties is veel beter. Dat concludeerden wetenschappers van de School of Public Health aan Imperial College London op basis van een onderzoek. Slaag je erin om dagelijks 800 gram te eten? Dan maak je 24 procent minder kans op een hartkwaal, 33 procent minder op een beroerte en 28 procent minder op een vaatziekte. Het risico op kanker verkleint met 13 procent en in totaal verminder je de kans om vroeg te sterven met 31 procent. De moeite, niet?
 3. Drink twee liter water per dag
  Ook water is leven. Gedurende de hele dag verliest het lichaam vocht door verdamping, via de ademhaling of via de huid. Daarnaast verliest het vocht door urine, ontlasting, zweet en eventuele borstvoeding. Totaal komt dit neer op ongeveer 2,5 liter vochtverlies per dag onder normale omstandigheden. Zorg dus dat je iedere dag minstens twee liter water binnen krijgt om gehydrateerd en gezond te blijven. Je huid zal er vanzelf ook terug jonger door lijken!
 4. Wissel warm en koud af in de douche
  Wat helpt er nog voor een gezonde huid? Ja, een douche! Een warme douche is zalig, maar nog beter is een effectieve wisseldouche. Een wisseldouche is meer dan even spelen met de warme en koude douchekraan. Je zorgt ervoor dat de poriën van je huid open gaan staan, stimuleert de doorbloeding en helpt je lijf afvalstoffen sneller af te voeren. Tijdens het wisseldouchen verander je de temperatuur van het water van warm (38-40 graden) naar koud (kouder dan 20)  gedurende ongeveer 15 seconden. Je kunt starten met 1x, maar beter is op te bouwen naar een paar keer per douchebeurt. Je wisseldouche eindig je steeds met koud water, dit sluit de poriën. Door de koude trekken de bloedvaten en spieren samen waardoor je huid terug strakker wordt. Vergeet alleen niet na het douchen je thermostaatkraan weer terug naar warm te draaien, dat gaan je huisgenoten ook prettig vinden!
Print Friendly, PDF & Email

Deel deze post